Acasă Administrație publică Condiții aberante puse de Primăria Bârlad directorilor de școli: să cumpere la...

Condiții aberante puse de Primăria Bârlad directorilor de școli: să cumpere la preț de acum 5 ani laptopuri de ultimă generație, cu greutatea de sub două kilograme

0

de Simona MIHĂILĂ

Cu mâinile legate! În această situație se află acum directorii școlilor și liceelor din Bârlad, la scurt timp după ce un oraș întreg a primit cu ușurare vestea că povara lipsei de bani pentru dotările necesare funcționării actului de educație s-a risipit.

După ce primarul Dumitru Boroș a acceptat în cele din urmă (sub presiunea social-democraților care au amenințat că nu vor vota bugetul dacă nu dă bani la școli) să aloce 1,3 milioane de lei, acum s-a asigurat că îi leagă de mâini pe directorii unităților de învățământ atât de bine încât să nu îi poată cheltui.

Zilele trecute, toți directorii au fost chemați la Primăria Bârlad ca să fie instruiți de primarul Boroș și de directorul economic Liviu Angheluță cum să cheltuie banii. Mai precis, să nu-i cheltuie. Li s-a pus în vedere că vor plăti din propriile buzunare costul produselor necesare desfășurării cursurilor online, dacă nu vor respecta condițiile de achiziționare.

Condițiile le fuseseră comunicate directorilor printr-un e-mail trimis de Angheluță, anterior ședinței.

În privința laptopurilor, partea bună este că trebuie să fie cât mai aproape de cele de ultimă generație.

Partea proastă este că după această precizare, lui Angheluță i se rupe filmul. Și cere ca laptopurile având specificațiile tehnice cerute prin e-mail să fie cumpărate cu aceiași bani cu care se vindeau în urmă cu cinci ani.

Delirul continuă cu cerința ca fiecare laptop să nu cântărească mai mult de 2 kilograme. Dacă depășește cu 50 de grame nu se

Foto 1

decontează! Punct!

Pentru cunoscători, Foto 1 cuprinde coordonatele tehnice de care directorii trebuie să țină cont atunci când cumpără un laptop. În aceeași imagine, este menționat și prețul. Maximum-maximorum 360 de euro. Adică în jur de 1.700 de lei. Tot cunoscătorii știu că am fost generoși spunând că un laptop cu asemenea specificații tehnice costa atât în urmă cu 5 ani. Realmente, prețul este de nivelul anilor 2012 – 2013.

Ofertele pot fi ușor identificate introducând datele menționate în e-mail-ul trimis de directorul economic al primăriei pe orice site de profil. Rezultatele arată că cel mai ieftin asemenea laptop costă minimum 2.300 – 2.500 de lei.

Oricum ar fi, nicio achiziție nu este posibilă până în octombrie

Din păcate, declarațiile pe care le-am obținut de la diverși profesori, nu pot fi asumate de aceștia. Dascălii din Bârlad se tem de represalii. Finanțarea per elev este la mâna autorității locale. Un director incomod ar putea risca bani mai puțini pentru unitatea pe care o conduce. Niciun director nu se simte confortabil în fotoliul său dacă nu are un buget îndestulător pentru școala lui.

Dar, chiar și sub protecția anonimatului, nemulțumirile nu pot fi înăbușite. Au răbufnit peste tot, și au ajuns inclusiv pe masa partidelor de opoziție, de la tribuna cărora directorii de școli speră să le fie făcută public necazul.

Dar asta nu e totul. Chiar dacă, prin absurd, un director ar avea șansa să descopere în lumea mare vreun laptop în condițiile impuse de primărie, nu l-ar putea cumpăra decât din luna octombrie încolo.

”În e-mail-ul trimis de Angheluță, li s-a transmis să facă achiziții în baza unui ghid care se află în consultare publică până pe data de 30 septembrie. Abia după această dată, va fi publicată forma finală, aceea care va fi și oficială. Deci, toată luna septembrie, directorii nu pot cumpăra nici laptopuri, nici tablete, nici camere web, nimic. Trebuie să aștepte Ordinul de ministru cu varianta oficială a ghidului. I-a mai și speriat pe directori că, dacă nu respectă întru totul…ceva ce nu există, nu o să le deconteze achizițiile. Ori faci mișto de noi și de copiii noștri, ori ești inconștient, domnule Boroș. Eu pot sa garantez: după alegeri se vor închide școlile. Va fi nevoie de aparatura pentru cursurile online. Copiii noștri sunt în pericol, iar tu ne pui să cântărim laptopurile”, a declarat deputatul Adrian Solomon, în cadrul unei conferințe de presă organizată la PSD Bârlad, miercuri.

Copiii noștri nu sunt în campanie electorală, domnule primar!

În concluzie, școala a început și nu mai există nicio șansă pentru un debut de an școlar în care cadrele didactice din Bârlad să scape măcar de grija aparaturii necesare desfășurării cursurilor online, care nu ar trebui să fie a lor!

Și, cu atât mai vertiginos, se pierd și șansele să ne vedem copiii la adăpost de haosul din mintea celor pe care i-am ales să decidă pentru noi.

După o jumătate de an în care ni s-a repetat de câteva ori pe zi că e posibil să fie mai rău, în care am știut că școala online e o certitudine mai mare decât cea clasică, vine începutul de an școlar și ne ia prin surprindere.

Preocupată de bătălia electorală, conducerea Primăriei Bârlad lasă organizarea anului de învățământ, după ce acesta deja a început, pe mâna unor funcționari depășiți, dezinteresați și în multe cazuri, incompetenți. Într-o primărie unde stânga nu știe ce face dreapta, în aceeași măsură în care, în dosul unei cortine, o mână spală pe alta.

Scenariul roșu bate la ușă, iar profesorii din Bârlad, în loc să aibă grija identificării unei metode de predare online din care elevii să priceapă materia, sunt nevoiți să piardă vremea cântărind laptopuri. Dacă nu respectă gramajul, le achită din propria leafă!

În timpul acesta, cu niște profesori obligați să se rupă de calitatea de gazde în universul cunoașterii, pentru a se dedica descoperirii locașului pentru mufele cablurilor, părinții caută deznădăjduiți soluții care să-i țină pe copii conectați la programa școlară. De teama unui viitor în care copiii lor, pentru care muncesc și se sacrifică, ar putea deconta nesimțirea și incompetența autorităților de acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.