Acasă Administrație publică Primarul Bârladului, în mijlocul unor acuzații fără precedent: cumpărarea cu bani publici...

Primarul Bârladului, în mijlocul unor acuzații fără precedent: cumpărarea cu bani publici a unei clădiri la suprapreț de la un fost client al cărui avocat a fost și evaziune fiscală în cazul unei mașini scumpe primite drept ”onorariu”

0

de Simona MIHĂILĂ

Primarul Bârladului, în mijlocul unor acuzații fără precedent: cumpărarea cu bani publici a unei clădiri la suprapreț de la un fost client al cărui avocat a fost și evaziune fiscală în cazul unei mașini scumpe primite drept ”onorariu”

Dumitru Boroș s-a folosit de funcția sa de primar pentru a direcționa de la bugetul local o sumă de bani spre buzunarele unui prieten, fost client din perioada în care era avocat?

L-a salvat pe acesta de la ”falimentul personal” cumpărând de la el, cu bani publici, o clădire la un preț peste cel al pieței, sub pretextul că Direcția de Asistență Socială (DAS) are nevoie urgentă de sediu și nu e timp ca municipalitatea să renoveze una din clădirile pe care le deține în proprietate?

Ce trebuie să înțeleagă bârlădenii din faptul că, în ciuda urgenței și a supraprețului plătit, de atunci au trecut câțiva ani, timp în care municipalitatea a mai cheltuit o sumă impresionantă pentru lucrări de renovare, iar în momentul de față DAS tot nu s-a mutat acolo?

Este adevărat că proprietarul firmei de la care a fost cumpărată clădirea i-a dat lui Dumitru Boroș un autoturism marca Suzuki Vitara, drept ”onorariu de avocat”, iar Boroș nu l-a menționat în declarația de avere, pentru că ar fi consecința unei evaziuni fiscale?

Acestea și alte câteva sunt întrebări la care opinia publică așteaptă un răspuns de la primarul Dumitru Boroș. Întrebările au apărut în urma reizbucnirii scandalului legat de ”Afacerea Centrala”, pe care primarul PNL nu a lămurit-o pe deplin în 2018, atunci când numele lui a fost legat pentru prima dată de acuzația de conflict de interese în acest caz.

Scandalul este repus pe tapet de PSD Bârlad. Într-adevăr, este campanie electorală, iar aruncatul cu noroi și dintr-o parte și din alta, ar fi o practică aproape firească.

Semnele de întrebare răsar pentru că Boroș evită să se ia de vorbă despre toate acestea, deși acum, acuzațiile nu mai sunt ascunse de metafore și pamflete, ci sunt frontale, cu subiect și predicat.

Așadar, ultima întrebare care se desprinde: oare și-ar asuma pesediștii consecințele penale, dacă în spatele acuzațiilor extrem de grave nu ar avea dovezi?

Faptele din timpul administrației Constantinescu

* În 2012, administrația Constantin Constantinescu, drept continuare a politicii de vânzare a fostelor centrale termice aflate în paragină, scoate la licitație centrala dezafectată de pe Bulevardul Epureanu 35.

* La licitație participă două firme, iar câștigătoare este SC Fotovoltaic SRL, al cărei proprietar era Simion Juravlea.

* Reprezentantul firmei câștigătoare era administratorul acesteia, Andrei Teodor Huiban, pe atunci membru PDL (acum, membru PSD). Prețul de achiziție a fost de 259.000 de lei.

Ce s-a întâmplat imediat după ce Boroș ajunge primar

* În 2016, la puțin timp după ce Boroș a ajuns primar, a inițiat un proiect de hotărâre prin care cerea Consiliului Local (CL) Bârlad să cumpere centrala de pe Epureanu. Să o răscumpere, mai exact. Motivul: DAS avea nevoie urgentă de un sediu, iar renovarea unei alte clădiri dintre cele pe care municipalitatea le avea în proprietate ieșea din discuție, deoarece nu era timp.

* Practic, firma Fotovoltaic intrase în insolvență între timp, iar cel care scotea centrala la vânzare era lichidatorul financiar.

* La propunerea lui Boroș, CL a decis ca centrala să fie cumpărată cu suma suma de 300.000 de lei, potrivit Hotărârii nr. 105 adoptată de CL Bârlad în ședința din octombrie 2016.

* Doi ani mai târziu, Boroș inițiază un nou proiect de hotărâre prin care solicită alocarea sumei de 75.000 de lei pentru renovare și racordarea centralei la utilități (deși spusese că a cumpărat clădirea deoarece firma dinainte investise deja 100.000 de euro pentru reparații).

* Este momentul când în presă apar primele informații despre faptul că la mijloc ar fi o afacere necurată. Într-o declarație pe care a dat-o atunci ziarului Est News, consilierul Huiban atrage atenția public că Boroș a fost avocatul lui Juravlea și că tranzacția îl situează în conflict de interese. După o rafală de focuri încrucișate, scandalul se stinge.

Cât de strânsă e legătura dintre Boroș și Juravlea?

* A fost doar o aparență. Recent, social-democrații bârlădeni scot la iveală acuzații și mai grave. Prin intermediul unor postări făcute pe pagina de socializare a PSD, și a unui film prezentat în două părți, Constantin Constantinescu, fost primar și actual candidat pentru un nou mandat de primar, deputatul Adrian Solomon și consilierul Andrei Huiban, cel care pare să dețină toate amănuntele afacerii (onor calității sale de fost administrator al firmei deținute de Juravlea) explică pe larg de ce Boroș se face vinovat de conflict de interese. Mai mult, cei trei vorbesc și despre interesele ascunse ale tranzacției.

Iată ce spune Constantinescu:

O centrală dezafectată vândută de primărie în 2012 cu aproximativ 60.000 Euro, fost recumpărată în 2016 de Bouroș de la un fost client, Juravlea, prin lichidator cu 100.000 Euro. Justificarea a fost că este urgentă nevoia unui spațiu pentru DAS ( Direcția de Asistență Socială). A fost facută sedință de îndată a CLM și surpriză!!! Când a fost semnat contractul Bouroș a delegat semnătura viceprimarului. TÂRZIU! Legea prevede în cazul conflictului de interese ca făptuitorul să nu săvârșească niciun act în favoarea celui cu care ar fi putut fi în conflict de interese. Astfel, în calitate de primar, Bouroș a inițiat hotărârea de consiliu, a semnat ordonanțarea de plată, faptul că nu a semnat contractul e o glumă – omul știa că e în culpă!Mai mult, între timp a cheltuit peste 250.000 Euro ca să repare o centrală pe care o prezenta în nota de fundamentare a HCLM de achiziție “numai bună de mutat în ea”. Firma de proiectare a reabilitării? Din Botoșani! ??‍♂️Sperăm că procurorii bârlădeni să nu se uite pe alte pagini, am fi dezamăgiți să nu fim urmăriți!

Publiée par Organizatia Municipala PSD Bârlad sur Samedi 29 août 2020

În partea a doua a filmării, Huiban și Solomon vin cu detalii incendiare:

Adevărul despre afacerile ilegale ale actualului primar, Dumitru Bouroș!

Publiée par Organizatia Municipala PSD Bârlad sur Vendredi 4 septembre 2020

De ce transpiră Boroș?

Ieri, Dumitru Boroș a reacționat. În cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul PNL, primarul pare agitat. Îi cere lui Cosntantinescu să iasă numaidecât în 24 de ore și să spună cum a devenit proprietar, pe terenul de lângă piață, în urmă cu peste 20 de ani.

În rest, a vorbit despre orice, mai puțin despre posibilul conflict de interese.

A arătat documentele de vânzare și de cumpărare a centralei, a explicat de ce a dat mai mulți bani, dar a lăsat fără răspuns cele mai grave acuzații, cele legate de relațiile sale personale cu Juravlea.

La scurt timp, pe pagina de socializare a PSD, apare o nouă provocare pentru Boroș: o postare în care acuzațiile sunt formulate și mai clar, bonus remarca potrivit căreia ”gâfâie speriat de după mască”:

  • ”Ăsta e un biet șantaj! Totuși n-ai vrea tu să continui după 24 de ore să ne povestești despre conflictul de interese dintre tine și Juravlea, pentru că asta am stabilit deja.

I-ai îndestulat creditorii, salvându-l și de la un faliment personal. (…) Se pare că ai omis să ne povestești si de cele 8 miliarde de lei vechi pe care le-ai investit în centrala deja reparată și modernizată cu 100.000 de Euro după cum zisăși. De asemenea, minciuna prin omisiune e depre o mașină Suzuki Vitara, verde, (…) care nu apare în nicio declarație de avere, semnată olograf de tine și care nu apare nici în activele cabinetului de avocatură Dumitru Bouroș”.

  • ”Mai mult, ai primit-o de la Juravlea drept plată pentru serviciile de avocat la divorț pentru că omul nu avea Cash! Ce fel de avocat ești dacă primești plată în natură, împotriva legilor țării noastre, adică este evaziune fiscală”.

PSS: Lăsând ironiile deoparte probabil știi că nu poți face publice documente ce nu sunt publice!!! Până mâine dimineață pune mâna și citește GDPR, Codul Penal (2014), Codul administrativ și pe la 10:00 îți dăm extemporal. Primo: firma X nu candidează la nimic! Secundo: sperăm că documentele fiecărui cetățean sau persoane juridice se află pe mâna unor oameni sănătoși la cap în Primăria Bârlad, nu pe mâna unor scelerați bolnavi de putere ce pot oricând să treacă la șantaje prin presă în conformitate cu prev. Art. 207 alin.1 si 2 Cod Penal”.

Material de propagandă electorală, comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Vaslui. Cod unic de identificare mandatar financiar coordonator: 21200019

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.