Acasă Local A început numărătoarea inversă pentru Grădina Publică din Bârlad. Cum va fi...

A început numărătoarea inversă pentru Grădina Publică din Bârlad. Cum va fi transformată principala și cea mai veche oază de verdeață a urbei

0

de Simona MIHĂILĂ

Anul acesta este ultimul în care Grădina Publică din Bârlad mai păstrează imaginea pe care i-o cunosc cei care s-au bucurat în ultimii 50 de ani refugiu și relaxare. Șansa acestui răsfăț nu va dispărea, însă din vara anului viitor bârlădenii, dar și cei care vor veni în vizită, vor avea parte de o altă înfățișare a principalului parc al urbei.

Alaltăieri, Primăria Bârlad a lansat licitația pentru achiziția lucrărilor de reabilitare și modernizare a Grădinii Publice. Anunțul a fost publicat în SEAP, iar termenul limită de depunere a ofertelor este 22 iunie 2022.

Firma care va adjudeca lucrarea va trebui să o finalizeze în termen de 12 luni de la data predării amplasamentului.

Amplul proces de reabilitare prin care va trece Grădina constă atât în refacerea dotărilor degradate, dar și în introducerea unor noi funcțiuni, în ton cu preocupările și cu gusturile oamenilor din prezent.

Pentru transformarea Grădinii Publice vor fi cheltuiți peste 10 milioane de lei, fonduri europene obținute după ce municipalitatea locală a depus, în 2018, un proiect în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.

Printre cele mai importante investiții incluse în proiect se află amenajarea unui lac pe o suprafață de 586 mp, crearea unei piste de alergare (1.126 mp), pistă de biciclete (1.135 mp), un loc de joacă pentru copii, zonă cu echipamente de fitness.

În spațiul de joacă și zona de fitness se vor regăsi și echipamente pentru persoanele cu dizabilități. De asemenea, în 15 zone din Grădină vor fi instalate hotspot-uri Wi-Fi.

În afară de reabilitarea vechilor alei, vor fi amenajate unele noi, în suprafață de 4.000 mp. Aleile principale vor fi pavate cu bitum, pentru a permite deplasarea copiilor care merg pe role și a cărucioarelor pentru bebeluși.

O parte importantă a banilor va fi direcționată pentru reabilitarea canalizării pluviale din zonă și pentru implementarea unui sistem de colectare, sedimentare și alimentare cu apă a noilor obiective, dar și de irigare a spațiilor verzi (prin aspersie și cu hidranți).

Mai este prevăzută montarea de pergole, bănci și extinderea rețelei de iluminat pe aleile noi.

Este un alt proiect ambițios pe care ni l-am propus și pentru realizarea căruia am depus eforturi constante. Grădina Publică este o veritabilă oază de verdeață, la care bârlădenii țin foarte mult. În consecință, este un proiect căruia îi vom acorda toată atenția noastră, așa cum, de altfel, procedăm în cazul tuturor proiectelor care vizează îmbunătățirea condițiilor de trai din orașul nostru”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.