Acasă Local A încetat din viață părintele Ioan Chirvase, fostul paroh al Bisericii Sf....

A încetat din viață părintele Ioan Chirvase, fostul paroh al Bisericii Sf. Spiridon Bârlad. Se îmbolnăvise în urma mizeriilor pe care i le-a făcut fostul episcop Onilă

0

de Simona MIHĂILĂ

O veste tristă pentru creștinii ortodocși ai Bârladului: a încetat din viață părintele Ioan Chirvase, fostul preot paroh al Bisericii Sf. Spiridon Bârlad. Avea 79 de ani. A fost răpus de un accident cerebral, ultimul din seria celor care i s-au declanșat la puțin timp după ce a fost pensionat forțat de fostul episcop al Hușilor, Corneliu Onilă.

”La câteva luni după acel scandal, când tata a fost scos la pensie forțat s-a îmbolnăvit de inimă. S-a consumat foarte tare și a făcut un atac cerebral. La câtva timp, a făcut altul, iar acesta din urmă i-a fost fatal. Cred totuși că a murit cu zile, că putea fi salvat. La spitalul din Bârlad nu l-am putut duce pentru că e spital Covid, la Iași se intamplă același lucru, iar la Vaslui, unde l-am dus nu a primit tratament pentru accidentul vascular, ci pentru o bronșită cu care l-am internat. Joi a murit, iar ieri l-am adus la Bârlad”, ne-a declarat preotul Sorin Chirvase, fiul bătrânului preot.

Trupul neînsuflețit este depus la Biserica Sf. Spiridon, iar înmormântarea va avea loc duminică, la ora 12.00.

Părintele Chirvase a fost unul dintre cei mai iubiți preoți din Bârlad. Alături de fiul său s-a zbătut enorm pentru a face rost de fondurile necesare consolidării și refacerii lăcașului de cult unde au slujit.

După pensionarea forțată, o altă lovitură pe care a primit-o din partea fostului episcop Onilă a fost interdicția de a fi prezent la slujba de sfințire a bisericii pe care a slujit-o.

”Fostul episcop i-a transmis că dacă tata va veni la sfințire, atunci va pleca el. Cât timp a durat slujba de sfințire, tata a stat în apartament și a plâns. Locuia în apropiere și auzea sfânta slujbă prin boxele de la biserică. Mult a mai suferit!”, ne-a povestit fiul său, preotul Sorin Chirvase.

Poate că niciuna dintre suferințele pricinuite de fostul episcop nu a egalat-o pe cea din 2014, când fiul său, preotul Sorin Chirvase, a fost dat afară din Biserică.

Totul a început când fostul episcop, supărat că tânărul preot Chirvase nu reușește să strângă de la enoriași sumele de bani pe care trebuia să le trimită lunar la Episcopie, l-a mutat disciplinar într-un sătuc uitat de lume.

La finalul ultimei slujbe pe care Sorin Chirvase a ținut-o la Sf. Spiridon, el și-a luat rămas bun de la enoriași și le-a vorbit pentru prima dată de șpăgile pe care Corneliu Onilă le-a cerut lui, tatălui său, dar și altor preoți. S-a declanșat un scandal național și, în ciuda faptului că mii de oameni au fost de partea preotului Chirvase, fostul episcop nu s-a lăsat până nu l-a dat afară din Biserică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.