Acasă Local A încetat din viață profesorul bârlădean de matematică Vasile Boghiu

A încetat din viață profesorul bârlădean de matematică Vasile Boghiu

7

de Simona MIHĂILĂ

O veste tristă îndoliază învățământul bârlădean. A încetat din viață venerabilul profesor de matematică Vasile Boghiu.

În vârstă de 87 de ani, numele profesorului Boghiu se identifică deplin cu cel al Școlii Profesionale de pe lângă fabrica de rulmenți și al Liceului Industrial nr. 2 (unități ce s-au contopit și au format Grupul Școlar Industrial ”Alexandru Ioan Cuza” de astăzi). Aici și-a desfășurat prof. Vasile Boghiu întreaga carieră de profesor, de la absolvirea facultății de matematică, la jumătatea anilor 1950, și până la ieșirea sa la pensie, în 1990.

Exigența și sobrietatea l-au făcut deopotrivă iubit și temut de sute și sute de elevi cărora le-a predat, dar și faimos în rândul elevilor altor licee din oraș.

”Nu dădea note de milă. Cunoștințele de matematică pentru care astăzi, poate, elevii obțin cu ușurință un 7 sau un 8, domnul profesor abia dacă le evalua cu un 5. Pentru un 7 trebuia să știi matematică, nu glumă. În clasa mea, nu cred că cineva a obținut 9 sau 10 în cei patru ani de liceu”, ne povestește un D.L., un fost elev din anii 80 ai profesorului Boghiu.

Profesoara de limba română Alexandrina Pascal este unul dintre puținii dascăli care și-au desfășurat aproape toată cariera didactică alături de profesorul Vasile Boghiu.

”Am fost colegi de cancelarie de când eram foarte tineri. Când am venit eu, l-am găsit deja profesor la Școala Metalurgică, cea care a devenit ulterior Școala Profesională. Dacă ar fi să dau două coordonate, acestea sunt profesionalismul și seriozitatea. S-a purtat cu maximă exigență inclusiv față de propriul său frate, căruia s-a întâmplat să îi fie profesor. Provenea dintr-o familie modestă, de țărani, din apropierea Bârladului. Un om de caracter, care a ajuns respectat profesor prin propria voință, propria putere și prin multă muncă”, ne-a mărturist profesorul Alexandrina Pascal.

Vasile Boghiu a fost foarte mulți ani profesor la cursurile serale din Bârlad. Unul dintre elevii de atunci a depănat câteva amintiri dragi pe o rețea de socializarea:

”Domnului Profesor, cu Dragoste !

Noi, seraliștii, îl „alintam” nea’ Vasile. Dacă nu știai matematică, nu treceai. Zicea nea’ Vasile: «Ai văzut poarta deschisă și ai intrat?». Sau pentru fete: «Credeați că aici este Târgul Găina?». Era unic, fabulos…

În lumea celor fără de dor a plecat un dascăl special,
Dumnezeu să-l primească în Împărăția Sa pe Vasile Boghiu”.

7 COMENTARII

  1. Cand intra in clasa, cred ca si băncile îi simțeau prezența. Era exigent si avea dreptare în aprecieri. Cand preda , doar dacă nu te ducea capul nu pricepeai.Mi-a fost diriginte 5 ani de liceu. Va multumesc domnule diriginte și Dumnezeu să vă ierte.

  2. @Adochitei Vasile; …..)))))))) pe lângă faptul că era un bun profesor era un adevărat psiholog. Te simțea, te privea profund și nu nu te menaja! Urmau epitetele hazoase, adevărate perle 😁👍

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.