Acasă Local A încetat din viață titanul culturii vasluiene, profesorul bârlădean Dan Ravaru

A încetat din viață titanul culturii vasluiene, profesorul bârlădean Dan Ravaru

4

de Simona MIHĂILĂ

A încetat din viață titanul culturii vasluiene, profesorul bârlădean Dan Ravaru

O veste tristă îndoliază lumea culturală a județului Vaslui: astăzi dimineață, a încetat din viață omul de cultură Dan Ravaru, neobosit căutător de valori culturale, etnografice, de artă populară și folclor. Avea 79 de ani.

”Omul de cultură, neobositul publicist, pasionatul folclorist DAN RAVARU a plecat pe drumul fără întoarcere al „dalbului pribeag”. Profesor la liceele din Puiești și Negrești, culegătorul de folclor Dan Ravaru a străbătut și cercetat satele vasluiene în acțiunea de tezaurizare a tradițiilor de odinioară, de înveșnicire prin înregistrare și tipărire a mărturiilor culturii populare românești. Din 1979 până în 2018, a activat în cadrul Centrului Județean al Creației Populare din Vaslui, a fost un reper al acțiunilor culturale județene, a întemeiat festivalul județean Datini și obiceiuri de iarnă (în 1980), a pus bazele unor reviste și ziare locale, a publicat culegeri de folclor, monografii de localități și volume de popularizare a istoriei în rândul celor mulți. Colegii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui regretă stingerea din viață a profesorului Dan Ravaru. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, au scris reprezentanții Centruluiul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, pe contul de socializare al instituției.

”Rânduiala lumii face ca omul să-și împlinească misia în veșnicie. DAN RAVARU, colegul nostru de la „Cultură”(așa îi plăcea să prezinte locul pe care l-a slujit cu pasiune decenii bune) va continua să existe pe rândurile cărților sale. A străbătut cu înverșunare fiecare cătun al Vasluiului, culegând gând cu gând tradițiile acestor meleaguri. Îi vom cinsti truda și vom valorifica strădaniile domniei sale. Numele Dan Ravaru va însoți evenimentele de promovare a folclorului din județul Vaslui(ex. festivalul de datini și obiceiuri de iarnă pe care l-a inițiat în anul 1982)
Drumul să vă fie lin, domnule profesor!
Codoleanțe familiei și celor de-au avut privilegiul a-l cunoaște!”, a scris, pe contul său de socializare, Luci Onciu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui.

Date bio-bibliografice:
Dan RAVARU (3 aprilie 1941, Bârlad – 28 septembrie 2020, Vaslui) – profesor, folclorist, etnograf, publicist. Studii gimnaziale și liceale la Predeal și Bârlad, universitare la Iași, licențiat în 1965 al Facultății de Filologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, profesor la liceele din Puiești și Negrești, jud. Vaslui, folclorist și etnograf în cadrul Centrului Județean al Creației Populare (ulterior Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui), între anii 1979 și 2018.
Volume:
Datini și obiceiuri de pe Valea Tutovei, 1980.
Folclor, etnografie, istorie locală, 1998.
Cartea Puieștilor, 1999.
Comuna Alexandru Vlahuță, 2000.
Folclor literar de pe Valea Tutovei, 2001.
Cartea întâia a Racovei, 2002.
Repere etnofoclorice și de istorie locală, 2010.
Portul popular vasluian. Istorie și actualitate, 2015.
Aspecte ale vălăretului din județul Vaslui, 2015.
O carte a Marii Uniri, 2018.
Radu Bobică, „Convorbiri cu și despre Dan Ravaru”, 2017.

4 COMENTARII

  1. Dumnezeu sa îl odihnească în Împărăția Sa….Un om,un profesor și un adevărat om de cultură.Ii vor rămâne toate operele culturale în amintirea domniei lui……

  2. Un profesor cum rar intalnesti, un om deosebit, aerisit la minte, cu vederi largi in orice domeniu, realist, bun pedagog, cu simtul umorului dezvoltat si laudele ar putea continua…dar ce folos…?
    Mi-a fost profesor la Complex in anii ’90. Va ramane in amintirea multor colegi ca fiind unul dintre cei mai misto(asumat) profesori. Drum bun, domn’ profesor si sper ca intr-o buna zi sa ne revedem printre stele, ca sa va raspund la intrebarea:”Ce faci, Ionascu, ti-ai pus tot aurul familiei pe tine?”
    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.