Acasă Local Acțiune umanitară pentru un băiat de 18 ani, din Ivănești. Deși are...

Acțiune umanitară pentru un băiat de 18 ani, din Ivănești. Deși are retard mintal și groaznice dureri de cap, tânărul se ține îndârjit de învățătură

0

de Simona MIHĂILĂ

Gest sublim făcut de un vasluian, care s-a hotărât zilele acestea să se supună unei provocări ce ar putea aduce tratament și un trai ceva mai bun unui tânăr de 18 ani din comuna Ivănești.

Vasluianul Adrian Sorin va alerga 15 kilometri pentru a atrage atenția asupra dramei prin care trece Adi Cârlan, un băiat în vârstă de 18 ani, din satul Ursoaia, comuna Ivănești, chinuit de groaznice dureri de cap pricinuite de o serie de afecțiuni neurologice foarte grave. Practic, din cauza unui rahitism sever, cutia craniană nu se dezvoltă odată cu volumul creierului. Acesta apasă pe oasele capului, durerile fiind crunte.

În ciuda bolii, băiatul se ține cu îndârjire de învățătură. Adrian Sorin, vasluianul care va alerga pentru Adi, i-a făcut cunoscută povestea:

”La cei 18 ani ai sai, Adi Cârlan locuieste impreuna cu parintii sai intr-o casuta cu două camere, modesta, dar foarte curata, in satul Ursoaia, comuna Ivanesti.

Inca este elev in clasa a 8-a, dar este un model de perseverenta pentru colegii sai. Dupa doi ani in care Adi nu a promovat si acuza dureri groaznice de cap, mama lui i-a facut cateva investigatii la sectia Neurologie la spitalul Sf. Maria din Iasi, iar diagnosticele crunte au inceput sa apara: Distalie polimorfa, Intarziere mintala medie, Tulburari de conduita, Hipotrofie ponderala, Sechele de rahitism carential. Durerile de cap il chinuie si acum; cutia craniana nu se dezvolta in acelasi timp cu volumul creierului, exercitandu-se astfel o presiune prea mare pe oasele capului.

Cu toate acestea Adi nu a incetat sa frecventeze cursurile Școlii «Ionel Miron» din Ivanesti, unde cadrele didactice au continuat sa il ajute cu o predare adaptata nevoilor lui speciale”.

Impresionantă este și compasiunea din partea colegilor băiatului. Adrian Sorin povestește că aceștia sunt permanent alături de el și ”chiar au propus ca Adi sa isi lase manualele la scoala, ghiozdanul lui fiind prea greu de carat pentru organismul lui foarte slabit”.

Adrian Sorin și-a început campania pentru ajutorarea tânărului în urmă cu câteva zile. În prima zi a alergat 10 kilometri și, zilnic, câte un km în plus, în așa fel încât, cel târziu pe 3 ianuarie să ajungă la 15 kilometri. Atunci va transmite live cursa umanitară, pe contul său de socializare.

Vasluianul speră ca prin acest gest să atragă atenția oamenilor asupra tristei povești a lui Adi Cârlan, care are nevoie de ajutor nu doar pentru tratamentele lunare, ci și pentru casa sărăcăcioasă în care Adi tremură de frig împreună cu părinții lui.

”Parintii lui, oameni simpli, dar foarte muncitori, se ocupa indeaproape de sanatatea copilului lor si de activitatea sa educationala. Astfel banii ce vin din ajutorul lui Adi de la DAGSP se cheltuie pe investigatii medicale aproape bilunare, iar restul suplinesc necesarul de hrana al acestui copil cu nevoi speciale.

De Craciun nu si-a dorit decat sanatate si sa nu mai aiba parte de durere si de stare de slabiciune, desi nevoile familiei sunt mult mai mari… pe langa ferestre si usi se simte aerul rece de afara, lutul rece de pe jos nu poate fi incalzit cu cateva covoare de iuta…

Am convingerea ca putem fi uniti pentru Adi! Sanatate ii poate da doar Dumnezeu, insa noi ii putem face viata mai buna, ii putem aduce o raza de speranta la un trai mai bun!”, a mai scris binefăcătorul său pe contul de socializare.

Cei care cred că faptele bune nu se fac doar de Crăciun și vor să se alăture misiunii de alinare a durerilor tânărului din Ivănești, îl pot contacta pe Adrian Sorin pe contul său de socializare, acolo unde oferă și lămuririle necesare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.