Acasă Local Activitate de excepție organizată de Asociația Culturală ArtEst, cu ocazia Dragobetelui, dedicată...

Activitate de excepție organizată de Asociația Culturală ArtEst, cu ocazia Dragobetelui, dedicată memoriei profesorului Romeo Tălmaciu

0

Un eveniment de excepție a scos din amorțirea pandemică viața culturală a municipiului Vaslui și, chiar dacă numai pentru câteva ore, povestea construită de Asociația Culturală ArtEst Vaslui a reușit pe deplin să transpună în prezent atmosfera curată și caldă a obiceiurilor românești din trecut.

”Dragobete – sărbătorește românește la LER!” este activitatea prin care ArtEst a gândit punerea în scenă a unei șezători aidoma celei la care românii de altădată luau parte în această perioadă a anului.

”Manifestarea în sine a fost cu mult mai mult decât una dintre activităţile proiectului HUB VERDE pentru Liceul Emil Racoviţă. A fost un omagiu adus profesorului Romeo Tălmaciu, care a derulat la Vaslui prima activitate similară în anul 2013, sub egida Melos arhaic şi adaptările contemporane – întâlnirea rapsozilor din arealul judeţului Vaslui.

Într-un cadru restrâns şi rezumându-se doar la conceperea unui material video, care a fost filmat etapizat, adaptându-se particularităţilor acestei perioade delicate pentru întreaga lume, organizatorii au adus în incinta liceului o parte importantă a Muzeului satului din Comuna Bălteni. Teodora Panainte şi-a prezentat astfel cele mai valoroase exponate păstrate de ea cu grijă de la bunici şi străbunici (lada de zestre, vârtelnița, furca şi caierul de lână, ciubărul, covoarele țesute la război, ulcele și străchini din lut, ștergare și veștminte reprezentative pentru zona noastră etnografică). Acesta a fost şi cel mai bun prilej pentru Teodora de a-şi cânta dorul pentru folclor.

Atmosfera a fost întregită de copii-artişti ai Ansamblului folcloric MUGUREL, coordonatori artistici – Maria şi Mihail Cornea. Foşti membri de la Mugurel au revenit special acasă pentru a susţine câte un recital (Filibiu Andrei, Moldoveanu Bianca, Moldoveanu Ştefania). Ei cu toţii ne sunt ambasadorii valorilor noastre locale; au colindat, generaţie după generaţie, lumea asta mare în lung şi în lat, profesorii Maria şi Mihail Cornea îngrijindu-se permanent să şlefuiască talentele native”, ne-a declarat Ramona Ailioaiei, reprezentant al Asociației ArtEst.

Șezătoarea a fot pretextul ideal pentru ca elevii Liceului ”Emil Racoviță” să meşteşugească căsuțe din diverse materiale (reciclate, neconvenționale), drept adăpost vietăților ce vor tranzita Hub-ul lor verde.

”Imaginația și creativitatea lor au depășit orice așteptări și acest lucru a demonstrat cât de mult le-a plăcut participarea la competiţie. Zece lucrări dintre cele treizeci înscrise în concurs au fost selectate și premiate sub egida «10 liceeni de 10»: Simion Mălina Maria, Bumbu Alexandra, Luncanu Matei Gabriel, Enache Brianna, Popica Beatrice, Budacea Cristina Gabriela, Dudău Alexandra, Damian Daria Ioana, Popica Ștefania, Alexa Teona Bianca. În această atmosferă de șezătoare, păstrând cu strictețe regulile de distanțare și igienă, premianţii şi-au personalizat împreună cu reprezentanţii ArtEst căsuțele deja create. De astăzi, curtea liceului amenajată profesionist de către ing. Cezar Bahrim, va purta amprenta elevilor săi, oferind totodată un model de activitate care să pună în valoare creativitatea și spiritul civic, grija pentru microfauna si microflora spațiului verde ce îi inconjoară”, a mai precizat Ramona Ailioaiei.

Participanții au fost răsplătiți cu rucsacuri, tricouri, cărți și dulciuri, de către sponsorii evenimentului.

”Scutaru Cezarina Mihaela, Vîntu Cristina, Ursu Gabriela, Ginghină Nicoleta, Petronela Sirbu, Popica Camelia, Jitariu Constantin, Mirela Sălcianu, Lisievici Gabriela, Florea Liliana – aceştia sunt profesorii Liceului Emil Racoviţă care şi-au coordonat elevii pentru a aduce o pată de culoare grădinii LER. La loc de cinste în cadrul manifestării au fost mărțișoarele tradiționale create de meșterul Cristina Enache, care au însoțit diplomele profesorilor coordonatori, prevestind că primăvara ne este foarte aproape. Echipa ArtEst (Luncanu Cătălin, Ailioaiei Ramona şi Filip Alina) şi-a atins încă o ţintă ambiţioasă mulţumită aportului unor oameni dedicaţi comunitătii lor (Lucian Onciu – director CJCPCT Vaslui, Bogdan Raba – servicii profesioniste înregistrare video, Carabaş Ticu – servicii profesioniste de sonorizare). Întreaga manifestare s-a derulat în cadrul proiectului HUB VERDE pentru LER, susţinut de către partenerii Asociaţiei Culturale ArtEst – Federaţia Fundaţiile Comunitare din România, Fundaţia Comunitară Iaşi, Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi”, a mai spus Ramona Ailioaiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.