Acasă Administrație publică Boroș cheltuie 650 de milioane lei vechi din taxele bârlădenilor pentru un...

Boroș cheltuie 650 de milioane lei vechi din taxele bârlădenilor pentru un monument de trei metri, închinat originii romane a poporului român

0

Pe final de mandat, după ce a terminat de tăiat panglicile la Aqualand, la șoseaua de centură, după ce a băgat rețele de canalizare, a asfaltat străzi și a creat cele 1.500 de locuri de muncă promise, primarul Dumitru Boroș a ajuns la concluzia că Bârladului îi mai lipsește un singur lucru: un monument.

Dar nu unul oarecare, ci un ansamblu majestuos, înalt de aproape trei metri.

Ansamblul monumental se va numi ”DACOROMANIA” și va reprezenta lupoaica și gemenii Romulus și Remus.

Mai este nevoie de votul consilierilor municipali, care se vor întruni în ședință, joi, 16 iulie, când vor discuta și acest subiect de maxim interes.

Ca să-i convingă să fie de acord, primul gospodar al Bârladului și-a pregătit o serie de argumente grele, că ne și întrebăm cum de ne-o fi trebuind nouă asfalt și canalizări înainte de o statuie frumoasă cu lupoaica alăptându-i pe Romulus și Remus.

Ansamblul Monumental DACOROMANIA are drept scop susținerea originii romane a poporului român, latinitatea fiind una dintre ideile fondatoare ale Școlii Ardelene, cea care a militat pentru unirea provinciilor istorice de pe actualul teritoriu românesc”, este explicația primarului Boroș, din proiectul de hotărâre.

Soclu de marmură cu steagul dacic în basorelief

Fiindcă pandemia de coronavirus i-a stârnit primarului Boroș amintiri așa de duioase despre Școala Ardeleană, momentul merita onorat cu dezvelirea acestui monument.

Statuia va fi amplasată pe scuarul care desparte tronsonul cuprins între Hotel ”Moldova” și Primărie, în capătul opus locului unde se află statuia lui Cuza (în intersecția de la hotel, mai exact).

Lupoaica și gemenii vor fi realizați din ipsos turnat în bronz, lungimea fiind de 1,40 m și înălțimea de 0,80 m. Lucrarea va fi montată pe un soclu din marmură, înalt de doi metri. Pe soclu va fi realizat un basorelief cu steagul dacic și tot aici vor fi inscripționate anul dezvelirii monumentului și numele Bârlad.

Potrivit calculelor, lucrarea ar costa circa 55.000 de lei, la care se adaugă 10.000 de lei costuri pentru expertiza tehnică, studiile de teren, obținerea avizelor etc.

Pe linie culturală, ideile ingenioase ale lui Dumitru Boroș au doborât toate recordurile de până acum. De la faptul că la toate edițiile Zilelor Culturale ale Bârladului organizate în mandatul său, bârlădenii s-au putut bucura de parașute, tiribombe gonflabile, mici, bere, comerț de sutiene și chiloți, bere la țap și manele, și până la intenția de a-i atribui domnitorului Alexandru Ioan Cuza titlul de Cetățean de onoare al Bârladului. (Simona MIHĂILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.