Acasă Administrație publică Căruțele trase de cai, interzise la Bârlad! Cine încalcă regula poate rămâne...

Căruțele trase de cai, interzise la Bârlad! Cine încalcă regula poate rămâne fără atelaj

0

Nemulțumirile bârlădenilor au fost, în sfârșit, luate în serios la Primărie, după patru ani de insistențe și intervenții: căruțele trase de cai nu vor mai avea acces pe străzile orașului.

Puținele puncte prin care li se va permite să treacă sunt la periferia urbei, dar cu respectarea unor condiții drastice, a căror încălcare atrage amenzi usturătoare, dar și confiscarea atelajului

Subiectul se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Bârlad, programată pentru data de 30 iunie, când consilierii municipali vor stabili regulamentul de circulație, amenzile pentru încălcarea acestuia, precum și traseele permise căruțașilor.

Proiectul de hotărâre a fost inițiat de primarul Dumitru Boroș în baza unui raport înaintat de Poliția Locală Bârlad, după nenumăratele reclamații ale cetățenilor, precum și ale unor firme. Cel mai vocali au fost agenții economici din jurul Podului Pescăriei, acolo unde a început să se contureze o zonă comercială atrăgătoare, umbrită însă de priveliștea medievală a căruțelor trase de cai, de bălegar, dar și de apucăturile nu tocmai elegante ale cărăușilor, majoritatea amatori de consum de alcool ”la botul calului”.

Pe lângă reclamații, un alt argument puternic pentru inițierea proiectului de hotărâre a fost faptul că deținătorii de căruțe preiau comenzi de transport a gunoaielor, deșeurilor animaliere sau resturi de materiale de construcții pe care le abandonează pe domeniul public. Așa iau naștere unele dintre punctele ilegale de depozitare a gunoaielor.

Traseele căruțașilor

Dacă și consilierii municipali vor fi de acord, singurele trasee pe care vor avea voie să circule atelajele sunt:

1. strada Parhon – Aleea Crângului (Cartierele Deal I și Deal II)

2. Aleea Castanilor (Bariera Puiești)

3. strada Grigore Ignat (tronsonul cuprins între Școala nr. 3 și Obor) – strada Metalurgiei

4. strada Traian – strada Anastasie Panu (Cartier Podeni)

5. strada Trei Ierarhi – strada George Enescu (tronsonul dintre fabrica de Ulei și calea ferată) – strada Palermo (zona Prodana).

Caii, echipați cu saci de colectare a bălegarului

Chiar dacă traseele rezervate căruțelor sunt situate la periferia orașului, nici măcar aici nu pot circula la întâmplare. Una dintre reguli este ca proprietarii atelajelor să echipeze caii cu saci colectori pentru excremente, cu coșuri pentru furajare, să dețină prelate, mătură și lopată.

Amenzile prevăzute sunt cuprinse între 500 de lei și 1.500 de lei, dar se poate ajunge și la ”confiscarea” atelajului, dacă abaterea se repetă. Recuperarea calului și a căruței se poate face în termen de 10 zile, în anumite condiții pe care consilierii locali urmează să le aprobe în ședința de pe 30 iunie. (S.M.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.