Acasă Local Comuna Șuletea este astăzi capitala academică, culturală și creștină a țării

Comuna Șuletea este astăzi capitala academică, culturală și creștină a țării

0

de Simona MIHĂILĂ

Ziua de 2 octombrie 2021 va rămâne cu siguranță în memoria locuitorilor comunei Șuletea. Un eveniment de anvergură copleșitoare, poate cel mai important din punct de vedere spiritual care se desfășoară în ultimii ani în județul Vaslui, face din Șuletea capitala academică, culturală și creștină a țării.

De pe tot cuprinsul României, dar și de peste hotare, în comună vor sosi profesori universitari, scriitori, actori, medici, cercetători, muzicieni, înalte fețe bisericești, autorități publice etc.

Cu toții și-au dat întânire în cadrul Simpozionului Național ”Casa de acasă”, organizat de Consiliul Județean Vaslui și Asociația Culturală ”Virgil Caraivan” și găzduit de Primăria Șuletea.

Întrucât evenimentul este transmis online, de la ora 8.30 și până seara târziu, toți locuitorii județului au șansa de a fi martorii unor momente de unice.

După slujba Te Deum, săvârșită de PS Ignatie, Episcopul Hușilor, și PS Antonie, Episcop de Bălţi, împreună cu un sobor de preoţi, va avea loc Sfinţirea Şcolii haretiene a satului, după renovare, apoi dezvelirea bustului marelui etnolog Gheorghe Focşa, născut în comună și devenit Director al Muzeului Naţional al Satului.

Prima parte a manifestărilor se încheie cu vernisarea expoziţiei ”Documente și obiecte bisericești”.

La ora 10.00 are loc deschiderea oficială a manifestării. Moderatoru este Prof. univ. emerit dr. Laurenţiu Şoitu, Preşedintele fondator al Asociaţiei Culturale ”Virgil Caraivan” Șuletea.

Urmează mesaje oficiale din partea mai multor invitați, dar și din partea gazdelor (vezi Foto 1).

Un moment important îl reprezintă atribuirea titlului de Cetățean de onoare al comunei Șuletea Preasfinției Sale Ignatie, Episcopul Hușilor, profesorului Laurențiu Șoitu, dar și lui Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

”Suntem onorați să acordăm aceste plachete acestor trei personalități care au fost alături de locuitorii comunei Șuletea ori de câte ori am avut nevoie. Sunt oameni care și-au pus amprenta asupra dezvoltării comunității noastre și care, prin contribuțiile domniilor lor, ne-au făcut auzită comuna în toată lumea!”, ne-a declarat primarul Ciprian Robert Tamaș, primarul comunei Șuletea.

Lucările Simpoziționului Național ”Casa de acasă” vor debuta la ora 13.00. Timp de trei ore, nume strălucite ale culturii naționale și internaționale își vor expune lucrările, în ordinea mai jos prezentată:

Ultimele două ore ale manifestării (între 17.00 și 19.00) sunt dedicate pomenirii celor adormiți în Domnul – la cimitirul Sf. Gheorghe, urmată de un marş al candelelor aprinse la mormintele înaintaşilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.