Acasă Local Crește îngrijorător numărul cazurilor de depresie în județul Vaslui, iar 14% sunt...

Crește îngrijorător numărul cazurilor de depresie în județul Vaslui, iar 14% sunt adolescenți

0

În primele nouă luni ale anului 2020, numărul cazurilor de tulburări mintale înregistrat în cabinetele de specialitate din județul Vaslui a fost de 12.758, cu 391 mai multe decât au fost în tot anul 2019 și cu 986 mai multe decât în 2018.

Concluzia îngrijorătoare se desprinde dintr-o analiză a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, care desfășoară în această perioadă o campanie de conștientizare asupra fenomenului, sub sloganul „Solidari în domeniul sănătății mintale! Nu există sănătate fără sănătate mintală.”

”Tulburarea depresivă majoră este una dintre cele mai frecvente tulburări psihiatrice ale copilăriei și adolescenței, dar din cauza variației simptomelor privind criteriile de diagnostic, această tulburare este adesea nerecunoscută și netratată”, se arată în analiza DSP.

Specialiștii au constatat că tulburarea depresivă majoră la copii şi adolescenţi este adesea subdiagnosticată. Doar 50% dintre adolescenți sunt diagnosticați înainte de a ajunge la vârsta adultă.

”Este o afecţiune comună, cronică, recurentă și debilitantă, care conduce la afectarea funcționării din punct de vedere educațional, profesional și social. O treime dintre adolescenții care se prezintă la medicul de familie prezintă o tulburare emoțională, iar 14% sunt diagnosticaţi cu depresie”, se mai arată în studiu.

Specialiștii mai arată că stresul este principala cauză a tulburărilor mintale, și că pandemia a fost decisivă în cazuistica anului trecut.

Învățământul online, nesiguranța, dificultățile financiare, telemunca, gestionarea bolii și a morții au făcut viața mult mai dură. Izolarea, care poate duce la singurătate, a lovit oameni de toate vârstele. Mulți copii și adolescenți au pierdut oportunități importante pentru dezvoltarea socială.

Concentrarea «pe elementele de bază pentru a dormi, pentru a mânca mese sănătoase, pentru a vă deplasa pe parcursul zilei, pentru a petrece timpul cu animalele de companie și cei dragi» vor fi extrem de importante. Să avem grijă de noi înșine și unul de celălalt ar trebui să fie prioritatea tuturor pe măsură ce avansăm în anul 2021, mai spun specialiștii.

Persoanele care doresc să beneficieze de servicii medicale de specialitate se pot adresa Centrelor de Sănătate Mintală din Ambulatoriul de Specialitate din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui și Ambulatoriul de specialitate din cadrul Spitalului Municipal de Urgență ”Elena Beldiman”, Bârlad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.