Acasă Administrație publică Cu cât au fost majorate dările bârlădenilor la bugetul local pentru 2021...

Cu cât au fost majorate dările bârlădenilor la bugetul local pentru 2021 și ce taxe noi au fost introduse

0

Consiliul Local Bârlad a aprobat, în cadrul unei ședințe extraordinare, nivelul taxelor și impozitelor pe care bârlădenii le datorează la bugetul local în anul 2021.

Față de dările la care au fost obligați în anul ce tocmai se încheie, viitoarele contribuții au fost indexate cu rata inflației, respectiv 3,8%.

Consilierii locali au mai hotărât să reducă valoarea impozitului pe clădiri pentru persoanele juridice cu 10%, prin ajustarea cotei adiționale.

Tot la capitolul reduceri intră și taxa pentru utilizarea locurilor publice ca loc de așteptare pentru clienți, plătită de taximetriști, care a fost diminuată de la 636 lei pe an, la 500 lei pe an.

În schimb, de la anul, la plata acestei taxe vor fi obligați și alte două categorii de transportatori, care nu o achitau până acum. Este vorba de operatorii de transport mărfuri, precum și de operatorii de transport funerar, care vor trebui să achite la primărie 400 de lei pe an, pentru fiecare mașină cu care prestează servicii.

Una dintre cele mai controversate majorări a fost dublarea tarifului de intrare și staționare în parcarea Pieței ”Sfântul Ilie”, care va crește de la 1 leu/oră la 2 lei/oră.

Consilierii USR – Ana-Maria Vintilă, Ovidiu Ciobotaru și Vlad Sîrbu – au fost cei care au propus ca această creștere să vină la pachet cu o facilitate pentru cei care nu găsesc loc de parcare dar care sunt nevoiți să plătească taxa de un leu pe oră: primele 30 de minute să nu fie taxate.

”Noua taxă de 2 lei nu este foarte mare, dar parcarea nu oferă facilități moderne și este total neîncăpătoare pentru cei care vin la piața centrală în zilele de târg. Nu o dată s-a întâmplat să intrăm în parcare, să dăm un ocol și să ieșim după ce nu am găsit nici un loc liber. Bineînțeles, la ieșire am fost taxați ca și cum am fi stat o oră.

De aceea, propunem ca primele 30 de minute să nu fie taxate. Astfel, dacă nu am găsit nici un loc de parcare și am ieșit în mai puțin de 30 de minute din piață, să nu plătim nimic. Este de bun-simt să nu fii taxat pentru un serviciu de care nu beneficiezi!

Această măsură ar putea duce și la decongestionarea parcării, deoarece cumpărătorii s-ar putea grăbi să termine tot ce au de făcut în zonă pentru a beneficia de perioada gratuită și astfel în loc să țină locul ocupat o oră îl țin doar 30 de minute”, au argumentat consilierii USR

Din păcate, propunerea useriștilor nu a fost pe placul majorității, care s-au opus acestui amendament. (Simona MIHĂILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.