Acasă Administrație publică Cum le-a dat cu tifla premierul Cîțu celor câteva zeci de primari...

Cum le-a dat cu tifla premierul Cîțu celor câteva zeci de primari vasluieni care au vrut să discute cu el despre apropiatul faliment al primăriilor (VIDEO)

0

Peste 60 de primari de comune din județul Vaslui, consilieri locali și județeni, în frunte cu președintele Consiliului Județean (CJ) Dumitru Buzatu, parlamentarii Eduard Popica și Irinel Stativă au făcut cale întoarsă vineri, după ce premierul Florin Cîțu a refuzat să stea de vorbă cu ei despre problemele economice ale județului.

Venit special la Vaslui, pentru a fi alături de Nelu Tătaru la alegerile din cadrul PNL Vaslui, Cîțu a fost așteptat ieri, de zeci de reprezentanți ai administrației publice locale în fața Sălii Sporturilor, acolo unde au avut loc alegerile liberalilor.

Cu toții au venit în cadru organizat, după ce, în cursul aceleeași zile, Dumitru Buzatu le propusese tuturor primarilor din județ, indiferent de culoarea politică, să se întâlnească pentru a pune pe hârtie problemele cu care se confruntă UAT-urile, spre a fi aduse la cunoștința lui Cîțu.

După ce a coborât din mașină, primul-ministru a refuzat să oprească și să discute cu primarii și autoritățile județului, deși s-a aflat la o distanță de doar câțiva metri de grupul numeros de aleși locali.

”Am dorit să discutăm despre nevoia unei rectificări bugetare. Dorim ca premierul României să cunoască ce probleme avem, pentru că, deși a venit aici, nu și-a exprimat nici într-un fel dorința de a sta de vorbă și cu noi. E un lucru nemaiîntâlnit să vii într-un județ și să nu dorești să discuți măcar zece minute cu reprezentanții administrațiilor publice locale sau cu cei ai Consiliului Județean”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

Toate primăriile județului se confruntă cu grave probleme financiare, lovitura de grație fiind dată de Guvernul Cîțu zilele trecute, când s-a anunțat că nu mai există bani pentru continuarea proiectelor PNDL.

Printr-o adresă transmisă UAT-urilor, ministrul Dezvoltării propune senin ca plățile pentru lucrările deja efectuate să fie făcute de comunitățile locale. Iar dacă nu le convine, să sisteze lucrările.

„Ministerul Dezvoltării a epuizat creditele bugetare alocate Pogramului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) pentru anul în curs. (…) Aveți posibilitatea să decontați bunurile achiziționate, serviciile prestate, lucrările executate din surse proprii sau din alte surse legal constituite, sau să sistați lucrările”, se arată în scrisoarea transmisă de ministrul Cseke Attila primarilor.

Au urmat critici severe și un val de revoltă uriaș. Cîțu a încercat să tempereze spiritele, precizând într-o postare pe Facebook că este o situație temporară.

Sistarea finanțării proiectelor PNDL ar arunca întreaga țară într-o stare de dezastru. Asfaltări, aducțiuni de apă, rețele de canalizare, construcția de grădinițe, școli, dispensare – toate sunt investiții în derulare finanțate în cea mai mare parte în cadrul acestui program. (Simona MIHĂILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.