Acasă Administrație publică Cum se va transforma Grădina Publică a Bârladului, după ce a obținut...

Cum se va transforma Grădina Publică a Bârladului, după ce a obținut 10 milioane de lei pentru modernizare. Amenajarea unui lac se află pe lista investițiilor

0

Bârlădenii își vor lua adio în curând de la înfățișarea Grădinii Publice a Bârladului, așa cum este aceasta cunoscută de decenii întregi. În câteva luni, cel mai mare parc al orașului și singurul creat într-o pădure, va intra într-un amplu proces de reabilitare, ce constă atât în refacerea dotărilor degradate, dar și introducerea unor noi funcțiuni, în ton cu preocupările și cu gusturile oamenilor din prezent.

Pentru transformarea Grădinii Publice vor fi cheltuiți peste 10 milioane de lei, fonduri europene obținute după ce municipalitatea locală a depus, în 2018, un proiect în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.

Contractul de finanțare a fost semnat de primarul Dumitru Boroș și Cseke Atilla, ministrul Dezvoltării, săptămâna trecută.

Printre cele mai importante investiții incluse în proiect se află amenajarea unui lac pe o suprafață de 586 mp, crearea unei piste de alergare (1.126 mp), pistă de biciclete (1.135 mp), un loc de joacă pentru copii, zonă cu echipamente de fitness. În spațiul de joacă și zona de fitness se vor regăsi și echipamente pentru persoanele cu dizabilități. De asemenea, în 15 zone din Grădină vor fi instalate hotspot-uri Wi-Fi.

În afară de reabilitarea vechilor alei, vor fi amenajate unele noi, în suprafață de 4.000 mp. Aleile principale vor fi pavate cu bitum, pentru a permite deplasarea copiilor care merg pe role și a cărucioarelor pentru bebeluși.

O parte importantă a banilor va fi direcționată pentru reabilitarea canalizării pluviale din zonă și pentru implementarea unui sistem de colectare, sedimentare și alimentare cu apă a noilor obiective, dar și de irigare a spațiilor verzi (prin aspersie și cu hidranți).

Mai este prevăzută montarea de pergole, bănci și extinderea rețelei de iluminat pe aleile noi.

Tot săptămâna trecută, primarul Boroș a semnat la Ministerul Dezvoltării contractele de finanțare pentru alte trei proiecte depuse în cadrul POR: reabilitare, modernizare și extindere a sălii de sport (str. N. Tonitza), modernizarea și extinderea Grădiniței nr. 2 și construirea Centrului de zi pentru persoane vârstnice (centrala abandonată de lângă sala de sport). Suma totală a fondurilor europene atrase prin aceste proiecte este de 28 de milioane de lei. (Simona MIHĂILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.