Acasă Local De ce este sănătoasă pentru organism donarea de sânge? Întărirea imunității, scăderea...

De ce este sănătoasă pentru organism donarea de sânge? Întărirea imunității, scăderea colesterolului sau a riscului de accident vascular sunt o parte dintre beneficii

0

Situație critică în spitalele din județul Vaslui, unde stocurile de sânge sunt epuizate și unde salvarea oamenilor care depind de o transfuzie sanguină devine imposibilă.

”Este nevoie de sange! Centrul Judetean de Transfuzie Sanguina Barlad se confrunta cu o scadere drastica a donatorilor de sange, riscand sa ajunga intr-un blocaj privind fumizarea de componente

sanguine catre spitale. Situatia epidemiologica actuala a accentuat nevoia de sange, prin faptul ca numarul celor ce doneaza sânge a scazut la mai putin de jumatate”, a declarat Mihaela Vlada, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.

Cei care stau încă în dubii dacă să facă sau nu gestul de a ajuta un om în suferință, trebuie să știe că beneficiile în ceea ce privește propria lor sănătate sunt uriașe.

  • donarea regulată produce împrospătarea sângelui și întărirea sistemului imunitar, diminuarea riscului de boli cardiovasculare și chiar de cancer, conform unor studii medicale, de specialitate.
  • donând regulat se realizează reglarea nivelului mărit al trigliceridelor și colesterolului, ceea ce influențează benefic ficatul.
  • cu ocazia unei donări de sânge total se produce arderea a 650 calorii.
  • donatorii recurenți înregistrează o creștere a rezistenței organismului la eventuale șocuri hemoragice.
  • la bărbați, femeile post-menopauză ca de altfel la toate persoanele cu exces de fier, prin donarea regulata se produce o reglare a nivelului fierului din sânge (excesul de fier este un factor de risc cardiovascular)
  • înainte de donare beneficiați întotdeauna de un cotrol medical și câteva analize de sânge. Hemoglobina se verifica la fiecare donare, glicemia si hemoleucograma se fac la indicația medicului, iar grupa sanguină se verifică doar la prima donare.
  • după donare, din sângele donat, se fac alte analize, al căror rezultat poate fi ridicat personal de donator (după 3 zile lucrătoare).

Centrul Județean de Transfuzie Sanguină se află la Bârlad, pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 11, iar recoltările se fac de luni până vineri între orele 7.30 și 11.30.

Alte relații pot fi obținute la numerele de telefon 0774.667.087 și 0335.414.490.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.