Acasă Local Decizii de ultimă oră legate de transportul în comun la Bârlad: abonamentele...

Decizii de ultimă oră legate de transportul în comun la Bârlad: abonamentele vor fi sub formă de carduri cu alimentare online, iar biletele de autobuz vor putea fi cumpărate de la un dispecerat înființat la Cerbul de Aur

0

Decizii extrem de importante legate de transportul local în comun au fost luate miercuri, 20 aprilie, în ședința Consiliului Local Bârlad.

De pe 25 aprilie, Compania de Utilități Publice (CUP) SA Bârlad (firma Consiliului Local) preia serviciul public de transport local, după 17 ani în care acesta a fost concesionat unor firme private.

Pentru început, CUP SA va opera pe trasee cu patru autobuze și patru microbuze. Din iulie, flota auto va fi mărită cu alte trei autobuze ce urmează a fi achiziționate cu fonduri de la bugetul local.

”Nu putem fi decât bucuroși că serviciul public local de transport călători revine, după 17 ani, în sarcina municipalității. Se impunea acest lucru, ba chiar era o necesitate dacă luăm în calcul și celelalte două proiecte de mobilitate urbană pe care le-am aplicat. Mijloacele de transport în comun au fost achiziționate cu bani de la bugetul local. În scurt timp vom amenaja în zona Cerbul de Aur și un dispecerat de unde se vor putea procura biletele. Urmează a fi implementat și un modern sistem de ticketing, de unde cetățenii își vor putea procura carduri ce vor conține un anumit număr de călătorii, și care vor putea fi realimentate online. De asemenea, în fiecare stație va fi afișat intervalul orar în care circulă fiecare autobuz sau microbuz, traseul, câte minute mai are până la sosirea în stația respectivă etc. Toate acestea sunt făcute cu un singur scop: să asigurăm bârlădenilor un sistem modern de transport public local care să le ofere condiții decente de călătorie”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Consilierii locali au stabilit și prețul biletului de autobuz, care va rămâne deocamdată la 2 lei, în timp ce un abonament lunar va costa 90 de lei.

Donatorii de sânge vor beneficia de un abonament gratuit pe o lună.

Ca și până acum, elevii din instituțiile de învățământ bârlădene vor beneficia de transport gratuit.

Dintre cele opt mijloace de transport în comun, patru sunt autobuze marca Volvo (clasă superioară de confort), iar patru sunt microbuze noi, marca Mercedes Sprinter. Costul total pentru achiziționarea acestor autovehicule s-a ridicat la 2,5 milioane de lei.

Se preconizează ca în cursul anului 2022 să intre pe traseu, pentru probe, primul autobuz electric. Conform contractului de achiziție semnat la începutul lunii martie 2022, numărul total de autobuze electrice ce va fi achiziționat de municipalitatea bârlădeană este de 10 bucăți, cu o valoare totală de 4,6 milioane de euro, sumă asigurată din fonduri europene. (Simona MIHĂILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.