Acasă Local Din acest an, vom plăti câte 50 de bani în plus la...

Din acest an, vom plăti câte 50 de bani în plus la băuturile ambalate în plastic, sticla sau metal. Ce trebuie să facem pentru pentru a primi înapoi garanția?

0

Din acest an, fiecare băutură (apă îmbuteliată, sucuri, bere, vin, spirtoase) ambalate în recipiente din sticlă, plastic sau metal, cu volume de până la 3 litri, ne va costa cu 50 de bani în plus. Acești bani reprezintă o garanție pe care clienții și-o pot recupera dacă returnează recipientul, după consumarea băuturii. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Conform sistemului garanțiereturnare, cantitățile de ambalaje returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori. Întreaga infrastructură de preluare a deșeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcționează deja.
Acest operator va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanți ai acestora, comercianți, dar și statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecția mediului.

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) intră în vigoare pe 30 noiembrie, însă până pe 28 februarie comercianții sunt obligați să se înregistreze în baza de date a sistemului, pe site-ul www.returosgr.ro. Au această obligație toate persoanele juridice care desfășoară activități de comercializare a produselor în ambalaje SGR către consumatorii finali, inclusiv activități din industria hotelieră, a serviciilor alimentare, unități care organizează evenimente, pregătesc și servesc alimente și băuturi.

Conform HG 1074/2021, neînregistrarea în baza de date gestionată de către administratorul SGR se sancționează cu amendă cuprinsă între 20.000 de lei și 40.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.