Acasă Administrație publică Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, sărbătorit la Bârlad, orașul său natal, cu ocazia...

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, sărbătorit la Bârlad, orașul său natal, cu ocazia împlinirii a 202 ani de la naștere

0

Cea mai de seamă personalitate a Bârladului și una dintre marile figuri istorice ale Românei, făuritorul Unirii Moldovei cu Țara Românească, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a fost omagiat în urbea sa natală printr-o serie de manifestări de excepție.

Aflate la cea de a 41-a ediție, Zilele „Alexandru Ioan Cuza” au debutat pe 19 martie cu Simpozionul Național „Alexandru Ioan Cuza – Reformator și Diplomat”, organizat de Societatea de Științe Istorice – Filiala Bârlad, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Bârlad.

Simpozionul, găzduit la primărie, în sala care poartă numele domnitorului, i-a avut ca invitați pe profesorul universitar doctor Mihai Cojocariu, conferențiar universitar Cristian Ploscaru (ambii de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” Iași) și dr. Aurica Ichim, de la Muzeul Municipal ”„Regina Maria” Iași.

Profesorul Oltea Rășcanu Gramaticu, președintele Filialei Bârlad a Societății de Științe Istorice, a fost gazda activității.

Prezent pe tot parcursul lucrărilor simpozionului, primarul Dumitru Boroș, a declarat: „Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru această activitate deosebită și foarte frumoasă pe care ați susțint-o astăzi, aici. Eu nu sunt un specialist în domeniu, însă susțin cu tărie că istoria trebuie analizată și promovată în spațiul public doar de specialiști. Știm cu toții că în ultimul timp, în spațiul public, apar tot felul de informații false, neverificate, care nu fac decât să denatureze istoria. Or, astfel de acțiuni ca cea de astăzi, sunt extrem de binevenite! Pentru noi, Alexandru Ioan Cuza este una dintre personalitățile istorice cele mai dragi și tocmai de aceea lucrăm acum la un proiect legat de reabilitarea Casei «Cuza». În momentul de față, avem întocmită documentația pentru acest proiect, care a fost evaluat la aproximativ 4 milioane de lei. Suntem pe cale să identificăm și sursa de finanțare pentru a putea concretiza și acest proiect”.

Activitățile dedicate celui mai de seamă fiu al Bârladului au continuat duminică, 20 martie, cu un ceremonial militar și religios organizat la statuia Domnitorului, din centrul orașului.

Alături de primarul Dumitru Boroș și de viceprimarul Ana-Maria Vintilă, la eveniment au participat senatorul Iulian Bâca, subprefectul Dorin Apostu, consilieri municipali, reprezentanți ai CARP ”Elena Cuza”, elevi, profesori, comandanții Garnizoanei Bârlad, ai Poliției Municipale, ai Detașamentului de Jandarmi și ai Poliției Locale. De asemenea, actori ai Teatrului „Victor Ioan Popa” Bârlad au prezentat o scurtă scenetă din activitatea politică (24 ianuarie 1859) a lui Cuza, au avut loc depuneri de coroane iar garda de onoare a Garnizoanei Bârlad a încheiat activitatea cu o defilare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.