Acasă Local (FOTOREPORTAJ) Impresionantă procesiune de târnosire a Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului”, din comuna...

(FOTOREPORTAJ) Impresionantă procesiune de târnosire a Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului”, din comuna Tutova. Slujba a fost săvârșită de PS Ignatie

0

de Simona MIHĂILĂ

Eveniment cu însemnată încărcătură spirituală, duminică, 28 august, când sute de oameni au luat parte la sfințirea Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului”, din Tutova.

Slujba a fost săvârșită de PS Ignatie, Episcopul Hușilor, alături de un sobor de preoți între care s-a aflat și protopopul de Bârlad, Vasile Lăiu.

Credincioși de pe întreg cuprinsul Tutovei, dar și din alte comune, precum și oaspeți de peste hotare, alături de oficialități locale și județene (primarul Ion Corciovă, președintele Consiliului Județean, Dumitru Buzatu, subprefectul Dorin Apostu etc.) au fost prezenți la ritualurile de târnosire a lăcașului de cult.

Procesiunea a fost una impresionantă, mulți dintre credincioși fiind pentru prima dată martori ai botezării și creștinării unei biserici.

Slujba s-a concentrat, conform rânduilelilor unui astfel de moment, pe Sfântul Altar și pe Sfânta Masă, acolo unde a avut loc sigilarea sfintelor moaște, spălarea Sfintei Mese, stropirea ei cu apă de trandafiri și ungerea cu Mir.

Ritualul înconjurului bisericii de trei ori, cu citirea celor trei pericope evanghelice, timp în care PS Ignatie a purtat discul cu sfintele moaște, stropirea cu aghiazmă și ungerea cu Sfântul Mir a pereților bisericii, au fost urmate de prima Sfântă Liturghie.

”Evenimente ca acesta se vor mai repeta poate peste două-trei secole. Efortul noastru a dat roade. Este o zi în care ne mărturisim apartenența la învățătura creștină. Este o zi pe care o dedicăm înaintașilor noștri, celor care, înainte cu mai bine de 80 de ani, au construit bisericuța din deal, acolo unde am deprins ce înseamnă învățătura creștin-ortodoxă. Dăruim acest lăcaș copiilor și nepoților noștri, cu speranța că viitorul nostru va fi unul mai bun”, sunt cuvintele pe care primarul Ion Corciovă le-a adresat tutovenilor care au participat la cel mai important eveniment religios al ultimelor decenii, din comuna Tutova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.