Acasă Administrație publică Gogoașa umflată a salariilor din Primăria Bârlad. Exagerări și confuzii ridicate la...

Gogoașa umflată a salariilor din Primăria Bârlad. Exagerări și confuzii ridicate la rang de adevăr

6

de Simona MIHĂILĂ

Multă ură și dezbinare, fustrare, indignare și agresivitate pe rețelele de socializare din Bârlad în urma unor minciuni gogonate plasate strategic pentru a obține exact rezultatul mai sus descris.

Angajații Primăriei Bârlad s-au trezit peste noapte puși la zid de o parte a comunității locale, înfuriată la culme de un articol apărut zilele trecute pe site-ul newsweek.ro, preluat aproape cuvânt cu cuvânt și de alte site-uri, fără nici cea mai elementară verificare din partea celor ce au pretenția a li se spune ”jurnaliști”.

Potrivit informațiilor apărute aici, funcționarii ar fi beneficiarii privilegiați ai unor lefuri exorbitante, a căror valoare ar fi ridicată de sporuri deșănțate, în totală sfidare față de situația economică a urbei.

În sprijinul afirmațiilor, în text a fost inserat un link ce îi conduce pe cititori pe site-ul Primăriei Bârlad, unde se regăsesc tabele și grile cu diverse funcții și sume.

Dincolo de faptul că nu toate funcțiile de acolo sunt ocupate, ce nu se spune în articolul cu pricina este că toate sumele evidențiate reprezintă, de fapt, valoarea brută.

Altfel spus, din fiecare sumă expusă se scad aproximativ 45%. Doar ce rămâne intră în buzunarul angajatului.

Mai clar, dintr-un salariu de bază de 5.000 de lei, funcționarul pleacă acasă cu 2.750 lei. Principiul este același de peste tot, inclusiv în mediul privat. Orice salariat care spune că este plătit cu 2.000 de lei ”în mână”, are de fapt un salariu de circa 3.700 lei. Diferența o ia statul!

Ce nu mai spune autorul articolului este că aproape 90% dintre funcționarii Primăriei Bârlad ridică lunar un salariu net de circa 2.500 pe lună, sumă în care sunt incluse și sporurile ”nerușinate” pe care le-a invocat spre a arunca Bârladul într-o lumină nefavorabilă în fața întregii țări.

Ce nu mai scrie în articol este că dintre toate primăriile din județul Vaslui, la Primăria Bârlad sunt cele mai mici salarii. Până și în funcționarii din comuna Ciocani (cea mai mică comună din județ) au lefuri mai mari decât cei de la Bârlad. De exemplu, salariul de bază al unui șofer debutant de la Primăria Ciocani este de 3.000 de lei (brut), în timp ce ”omologul” său de la Bârlad are doar 2.550 lei.

Comparația salariilor cu orice primărie de comună din județul Vaslui (comparație la îndemâna oricărui utilizator de internet) i-ar situa pe funcționarii de la Bârlad într-un surprizător și nemilos dezavantaj.

Salarii nemajorate din 2017

Ce nu mai spune articolul care a produs atâta ură la Bârlad este că sporurile pentru ”bolile închipuite” la care a făcut referire sunt inexistente. Ca dovadă, în articol nu există niciun exemplu de ”boală închipuită”.

Anunț publicitar

Vând apartament cu 4 camere, decomandat, 2 bai, cu imbunatatiri, în Bârlad, Bulevardul Primăverii (zona CEC), etaj 4. Pret 60.000 euro. Tel. 0729261800

Ce nu mai scrie în articol este că salariile în Primăria Bârlad nu au fost majorate din anul 2017, nici măcar cu rata inflației.

O afirmă chiar contabilul-șef al instituției, Cristi Boboc, care recunoaște că el însuși a avut rezerve în a rămâne la primărie în momentul în care s-a angajat și a aflat cu cât urma să fie plătit.

”Eu am venit din mediul privat. Anul trecut, când m-am angajat la primărie și mi s-a spus ce salariu voi avea, am stat în dubii. Eu lucrez pe grila de salarizare din 2017. Toți funcționarii sunt plătiți conform acelei grile”, ne-a declarat Cristi Boboc.

Zgârcitul Boroș

Ce nu mai spune articolul este că primarul Dumitru Boroș se află de ani de zile într-un război surd cu subalternii și că nemulțumirile mocnesc în birouri, gata să izbucnească în orice moment.

Boroș și-a atras antipatia funcționarilor după ce, an de an, a refuzat să mărească salariile pentru a face economie la buget.

”Am aflat și eu cu stupoare, de vâlva creată de informația potrivit căreia aici sunt salarii de invidiat. Mi-au lăsat un gust amar aceste neadevăruri. Este una să recunosc că nu, nu am vrut să mărim salariile. Și alta e sa recunosc că salariile sunt mici. Cei mai mulți angajați au salarii mici. Majoritatea primesc lefuri la nivelul unui muncitor necalificat. Mă refer la salariile nete. Să nu confundăm brutul cu netul și să nu inducem în eroare populația vorbind despre salarii brute ca și cum ar fi nete. Pentru că e o minciună. Deși nu este zi în care să nu îi cert, să nu le cer performanță, în care să nu le transmit că nu vor vedea salarii mărite până nu vor ieși din modelul învechit de administrație, nu pot să nu recunosc că sunt prea mulți ani în care nu au văzut un leu în plus. Iar acum, aflăm că sunt bugetari de lux. E penibil! Probabil am greșit crezând că salvez Bârladul neacordându-le drepturile salariale pe care le au până și funcționarii din comunele sărace. Nici nu am salvat Bârladul și, iată, ne trezim și cu minciuni grosolane pe cap”, ne-a declarat primarul Dumitru Boroș.

6 COMENTARII

  1. Pai daca au salarii asa de mici saracii, puneti si impozitati pensionarii care au sume colosae de cate 800-1000 de lei pe luna, sa le mai dam bietilor bugetari de la primarie care mor de foame!

  2. DOMNULE PRIMAR , DACĂ DORIȚI PERFORMANȚĂ ÎN PRIMĂRIE ,ACEASTA SE OBȚINE CU TEHNICĂ ȘI PROGRAME ACTUALIZATE , CU ACCES LA BAZE DE DATE CU CARE ANGAJATUL SĂ POATĂ VERIFICA , STABILI ȘI CONCLUZIONA O SOLICITARE A CETĂȚEANULUI.PE MINE M-A GĂSIT CU 3 MAȘINI ȘI A TREBUIT SĂ JUSTIFIC CĂ AU FOST VÂNDUTE CU MULȚI ANI ÎN URMĂ .AM SCOS DE LA TAXE ȘI IMPOZITE UN CERTIFICAT FISCAL LA URGENȚĂ CONTRA UNEI TAXE ȘI AM FĂCUT DOVADA.DE CE ? DE CE NU AU VERIFICAT EI ÎN EVIDENȚA PRIMĂRIEI ? DECI VREȚI PERFORMANȚĂ ,VREȚI SĂ NU SE MAI PLIMBE CETAȚENII DE LA UN BIROU LA ALTUL ,DAR EI NU AU ACCES LA BAZA DE DATA DE LA ALTE DIRECȚII PTR. A VERIFICA. CONCLUZIA D-LE PRIMAR? SE LUCREAZĂ ÎN PRIMĂRIE CA ACUM 30 ANI CU PROGRAME ÎNVECHITE.GĂSESC NORMAL CA ATUNCI CĂND MERGE CETĂȚEANUL X LA GHIȘEUL PRIMĂRIEI ȘI ANGAJATU DESCHIDE ROLUL LUI SĂ SE VADĂ TOT CE DEȚINE ACEL CETĂȚEAN ACTUALIZAT DECI SITUAȚIA REALĂ DIN ACEA ZI, LA ORICE BIROU DIN PRIMĂRIE……… SUNT MULTE DE FACUT CA SĂ AJUNGEM LA NIVELUL ANGLIEI UNDE ESTE TOTUL PUS IN ORDINE. SĂ LE URMAȚI EXEMPLUL D-LE PRIMAR. SUCCES !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.