Acasă Administrație publică În această fostă centrală termică din Bârlad va fi deschis un centru...

În această fostă centrală termică din Bârlad va fi deschis un centru de relaxare pentru persoanele vârstnice

0

de Simona MIHĂILĂ

Bârladul va avea, în maximum doi ani, un centru dedicat exclusiv persoanelor vârstnice. Este o premieră pentru un oraș în care plimbările în parcul central și în Grădina Publică sunt singurele variante de relaxare pentru bârlădenii trecuți de vârsta de pensionare.

Centrul de zi pentru persoanele vârstnice” (denumirea oficială) va funcționa în fosta centrală termică de pe strada Nicolae Tonitza (cândva, strada Cetinii), în partea de nord a orașului. Clădirea se află în ruină de mulți ani, vreme în care a adăpostit aurolaci, oameni ai străzii, haite de câini maidanezi, cuiburi de șobolani, a fost depozit de gunoaie și, mai încoace, loc de întâlnire pentru dealer-ii de etnobotanice.

În 2018, administrația orașului a solicitat fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană pentru reabilitarea acestei clădiri cu scopul de a o pune la dispoziția oamenilor în vârstă, în cadrul unor activități canalizate pe nevoile lor sociale și emoționale.

În urmă cu câteva luni, municipalitatea locală a primit vestea că proiectul a fost acceptat pentru finanțare, urmând ca în curând să fie semnat și contractul prin care Bârladul va primi suma de aproape 1,9 milioane lei.

Ce vor găsi oamenii vârstnici din Bârlad la centrul creat special pentru ei?

Potrivit proiectului, prin intermediul centrului de zi se urmareste imbunatatirea calitatii vietii varstnicilor singuri sau marginalizati.

Acestia pot beneficia de servicii sociale, medicale, psihologice, menite sa raspunda nevoilor individuale si de grup, in vederea prevenirii si depasirii unor situatii de dificultate.

”Concret, cei care vor frecventa centrul vor avea parte de socializare, evenimente culturale, vor găsi condiții de a participa sau asista la jocuri de societate, gimnastică, dans, activități de creație, vor beneficia de consiliere etc. Este un proiect la care am ținut foarte mult și, sincer, am avut emoții mari cât timp a fost în evaluare la Agenția Regională de Dezvoltare Nord – Est”, declara cu puțin timp în urmă primarul Dumitru Boroș.

Centrul de zi pentru persoane vârstnice este parte a unui proiect amplu, în valoare de aproximativ 5,5 milioane de euro, în care sunt incluse și alte obiective pe care le vom detalia în perioada următoare.

Proiectul se numește „Îmbunătățirea serviciilor sociale, educaționale și recreative în municipiul Bârlad”. A primit finanțare în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa Prioritară 13 – „Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii”, Prioritatea 9b – „Oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale”, Obiectivul Specific 13.1 – Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.