Acasă Local În martie, SC Aquavas demarează cel mai mare proiect de extindere a...

În martie, SC Aquavas demarează cel mai mare proiect de extindere a rețelelor de apă-canalizare din județ. Lista localităților care vor beneficia de proiect

0

În martie, SC Aquavas demarează cel mai mare proiect de extindere a rețelelor de apă-canalizare din județ. Lista localităților care vor beneficia de proiect

Aproape 230 milioane de euro vor intra în județul Vaslui, pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare , în cadrul unui proiect derulat de Consiliul Județean (CJ) Vaslui, prin SC Aquavas SA.

CJ a semnat contractul de finanțare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin care 47 de UAT-uri din județul Vaslui vor avea parte de investiții în rețeaua de apă și canalizare, care vor îmbunătăți calitatea vieții pentru 100.000 de cetățeni.

Este cea mai importantă investiție atrasă de județul Vaslui, una care poate fi considerată istorică, anunță reprezentanții CJ.

Proiectul va fi implementat etapizat în intervalul a două perioade de programare, așa încât la finalizarea proiectului, aproape toate gospodăriile vor avea acces la servicii de alimentare cu apă.

„Este pentru prima dată când o sumă așa de mare este atrasă printr-un program de finanțare la care Aquavas Vaslui are o contribuție importantă, alături de autoritățile locale, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară și CJ”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

De asemenea, în cadrul proiectului sunt prevăzute și o serie de investiții în valoare de peste 30 milioane de euro, prin achiziția de echipamente și utilaje pentru îmbunătățirea condițiilor de operare si întreținere ale sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, construirea unui laborator central de monitorizare a calității apei și Dispecerat Regional SCADA complet dotate și utilate, precum și achiziția unei instalații de valorificare a nămolului.

„Finalitate vor fi 27 de sisteme noi de alimentare cu apă și canalizare în 27 de UAT-uri, într-o primă etapă, din cele 47, care vor fi preluate de către operator. Odată cu implementarea acestui proiect, o parte dintre sistemele de alimentare cu apă existente vor fi conformate la preluare”, a spus Gabriel Beșleagă, directorul general Aquavas Vaslui.

Investițiile în alimentare vor cuprinde 47 de localități și se vor realiza în două etape:

– Etapa I (Programul Operațional Infrastructură Mare 2014–2020): sistemele de apă SAA Vaslui, Huși, Codăești, Rebricea, Miclesti

– Etapa II (Programul Dezvoltare Durabilă 2021–2027): sistemele de apă SAA Vaslui, Huși, Codăești, Rebricea, Bârlad, Murgeni, Bogdănești, Dinga Rădești, Berezeni, Dodești, Alexandru Vlahuță, Iana, Bogdana, Perieni.

Investițiile în colectarea și tratarea apei uzate vor cuprinde 21 de localități și se vor realiza în două etape:

– Etapa I (Programul Operațional Infrastructură Mare 2014–2020):): Cluster Vaslui (aglomerările Vaslui și Văleni), Cluster Huși (aglomerările Lunca Banului și Huși) și aglomerarea Negrești.

– Etapa II (Programul Dezvoltare Durabilă 2021–2027): Cluster Vaslui (aglomerarea Vaslui), aglomerarea Dumești, Cluster Bârlad (aglomerările Bârlad, Zorleni, Popeni), Cluster Berezeni (aglomerările Berezeni, Falciu, Vetrișoaia) aglomerarea Iana, aglomerarea Perieni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.