Acasă Administrație publică Încă cinci importante intersecții din Bârlad vor fi semaforizate. Pietonii vor avea...

Încă cinci importante intersecții din Bârlad vor fi semaforizate. Pietonii vor avea la dispoziție buton de cerere prioritate, montat pe fiecare semafor

0

de Simona MIHĂILĂ

Întreg sistemul de semaforizare din Bârlad va intra într-un proces de modernizare, în urma căruia toate semafoarele vor fi dotate cu butoane de cerere prioritate puse la dispoziția pietonilor.

De asemenea, la fiecare semafor vor fi montate camere video, precum și sisteme cu functii de detectie automata a fluxului de vehicule, de identificare a vehiculelor, numărarea automata a pietonilor aflați în așteptare la trecerea de pietoni, detecție de incidente (accidente) etc.

Toate acestea vor apărea la Bârlad în următoarele luni, fiind cuprinse într-un proiect cu fonduri nerambursabile, în valoare de peste 2,3 milioane lei, al cărui contract de finanțare a fost semnat recent la București, de către primarul Dumitru Boroș.

Potrivit proiectului, sistemul de semaforizare al Bârladului va fi regândit și modernizat pentru a servi cerințelor actuale de trafic, mult mai aglomerat și mai periculos decât în urmă cu 15 ani, când au apărut la Bârlad primele semafoare.

Proiectul prevede și montarea de noi semafoare în cinci intersecții din oraș, extrem de solicitate: intersecția străzilor Lirei și Hotin, intersecția Tudor Vladimirescu – Gheorghe Doja, străzile Epureanu – Kogălniceanu – Ghe. R. Codreanu, străzile Siret – Petru Rareș și Vasile Pârvan și intersecția Cerbului – 1 Decembrie.

Odată cu implementarea proiectului, la nivelul municipiului va exista un Centru de Control Trafic Video (CCTV) ce va fi prevăzut cu capacitate de monitorizare de la distanță a stării semafoarelor, stocare si analiza video pentru imaginile provenite din zonele de tranzit ale vehiculelor de transport. Este vorba, mai exact, de un sistem video care asigura informatii privitoare la conditiile de transport, disciplina rutiera, respectarea benzilor unice (acolo unde este cazul), analiza eventualelor incidente etc.

CCTV servește, deopotrivă, Poliției Rutiere și Poliției Locale, care vor beneficia în mod direct de rezultatele proiectului prin o mai bună gestionare a traficului rutier, creșterea siguranței rutiere și implicit reducerea numărului de evenimente rutiere.

Primarul Dumitru Boroș a declarat că acest proiect este corelat cu alte două aflate deja în implementare.

”Privim și tratăm modernizarea Bârladului ca pe un tot, încercând să corelăm cât mai mult cu putință investițiile unele cu altele. De exemplu, proiectul de semaforizare e corelat cu cel de modernizare a iluminatului, pentru că vom folosi infrastructura acestuia, dar și cu proiectul privind mobilitatea urbană. Aici vorbim de achiziționarea autobuzelor electrice și de extinderea traseelor de transport în comun, sistemul de semaforizare urmând a fi extins la rândul său pe străzile incluse în aceste trasee”, a precizat edilul-șef al Bârladului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.