Acasă Local Închisoare pentru cei care dau kilometrajul înapoi la vânzarea mașinii. Senatorul Iulian...

Închisoare pentru cei care dau kilometrajul înapoi la vânzarea mașinii. Senatorul Iulian Mihail Bîca, coinițiator al actului normativ: ”Această fraudă trebuie să dispară”

0

Veste importantă pentru comercianții, dar și pentru cumpărătorii de mașini second-hand: practica de a da kilometrajul înapoi va fi pedepsită cu închisoarea.

Pedepsirea falsificării kilometrajului a fost votată miercuri, 2 martie, senatorul liberal Iulian Mihail Bîca fiind coinițiator al actului normativ.

”Astazi am susținut și votat propunerea legislativă, la care sunt coinițiator, unde se stabilesc anumite prevederi referitoare la certificarea istoricului vehiculelor rutiere utilizate în vederea înmatriculării acestora în România. Propunerea vizează, în special, stoparea practicii de a comercializa autoturisme care au kilometrajul dat înapoi, orice înlocuire a odometrului unui vehicul cu un altul cu un kilometraj mai mic să fie considerată un act de fraudă în cazul în care aceasta nu este înregistrată şi transmisă corespunzător către RAR”, a declarat senatorul vasluian.

Prin intermediul unei aplicaţii informatice specifice furnizate de către RAR, operatorii economici autorizaţi care desfăşoară activităţi de reparaţii, întreţinere şi reglări funcţionale ale vehiculelor rutiere precum şi activităţi de modificări constructive şi reconstrucţia vehiculelor rutiere sunt obligaţi să citească şi transmită către RAR informaţii legate de numărul de identifîcare/seria de şasiu şi valoarea indicaţiei odometrului din dotare pentru autovehiculul supus prestaţiei în cauza, indiferent de tipul acesteia.

Propunerea legislativă vizează eliberarea, la cerere, deţinătorilor de autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult 8 locuri pe scaune un certificat denumit „RAR Auto-Pass”. Acesta conţine informaţii cu privire la istoricul citirii odometrului existent în registrul electronic, implicarea autovehiculului într-un eveniment care a produs avarii grave la mecanismul de direcţie, la instalaţia de frânare sau la structura de rezistenţă a caroseriei ori a şasiului, precum şi la neprezentarea vehiculului în cadrul unei campanii de rechemare a vehiculelor care au fost deja înmatriculate, înregistrate sau puse în comercializare.

Legea mai prevede ca, la vânzarea unui vehicul deja înmatriculat în România, vânzătorul va furniza cumpărătorului un certificat „RAR Auto-Pass” valabil, pentru vehiculul supus vânzării, care se constituie în anexă la formularul tipizat „Contractul de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport” model 2016 ITL 054 prevăzut în Anexa nr.2 la Ordinul 1069/2016.

Domeniul de aplicare al certificatului „RAR Auto-Pass” poate fi extins şi la alte categorii de vehicule prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii.

”Punerea în circulaţie a autovehiculelor cu odometrul defect constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”, a mai precizat senatorul Iulian Mihail Bîca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.