Acasă Administrație publică Ioan Ciulin, un administrator de toată lauda! Asociația de proprietari nr. 28,...

Ioan Ciulin, un administrator de toată lauda! Asociația de proprietari nr. 28, singura din Bârlad care depozitează gunoiul reciclabil separat de cel menajer și mai câștigă și bani din asta

0

de Simona MIHĂILĂ

Cei 750 de bârlădeni care fac parte din Asociația de proprietari nr. 28 din Bârlad sunt un exemplu de responsabilitate tot mai rar. Asociația lor este singura din oraș și poate chiar din județ care depozitează gunoiul reciclabil separat de cel menajer.

E aproape de necrezut cum acești oameni au înțeles și au acceptat să facă un efort și să nu mai arunce de-a valma deșeurile în containere, într-o perioadă în care nimeni, de la cetățeanul de rând și până la clasa politică, nu mai ține cont de reguli, de legi și mai ales de bun-simț.

Dincolo spiritul responsabil și buna-cuviință a membrilor Asociației nr. 28, meritul de a-i fi mobilizat, convins și organizat, cu o îndârjire și o consecvență demne de toată aprecierea, este Ioan Ciulin, un administrator cum, cu siguranță, nu se mai găsește la Bârlad.

Din luna iulie și până în decembrie anul trecut, Asociația de proprietari nr. 28 a predat la centrele de reciclare peste două tone și jumătate de recipiente din plastic (în special PET-uri), din sticlă, precum și doze de aluminiu.

Cu banii încasați (peste 2.000 de lei), administratorul Ciulin a rezolvat diverse probleme gospodărești din cadrul asociației, una dintre acestea fiind placarea cu faianță a pereților de la intrarea în scările de bloc, pentru ca aceștia să fie mai ușor de curățat.

Preocuparea administratorului pentru colectarea selectivă a deșeurilor a intervenit când, în urma campaniei de conștientizare derulată de Primăria Bârlad pentru creșterea gradului de colectare a deșeurilor reciclabile, omul (economist de meserie) a înțeles că așa se pot face și bani.

În cadrul unei intâlniri de lucru organizată în luna mai 2021 cu reprezentanții asociațiilor de proprietari, am solicitat factorilor responsabili să se implice în colectarea separată a deșeurilor reciclabile. Până în prezent, doar Asociația de proprietari nr. 28 a dat curs solicitării noastre!

În acest sens, reprezentanții asociației au procedat astfel: au derulat o campanie de susținută de informare (din ușă în ușă) pe această temă; au difuzat pliante cu informații pe acest subiect; au organizat întâlniri cu cetățenii pentru a le explica importanța colectării selective a deșeurilor; au înființat un mic punct de colectare a deșeurilor reciclabile, a relatat viceprimarul Ana-Maria Vintilă.

Referitor la punctul de colectare a deșeurilor, Ioan Ciulin a preferat să le ceară membrilor asociației să depoziteze aici deșeurile reciclabile amestecate între ele. Ulterior, împreună cu personalul de serviciu al asociației s-a ocupat de separarea lor pe categorii.

Practic, a ales această soluție ca să ușureze munca de acasă a oamenilor, pentru care ar fi mai complicat să țină în apartamente câte trei sau patru saci de gunoi, pentru fiecare categorie în parte. Câte doi saci (unul cu menajer, celălalt cu reciclabile, fie ele și amestecate) nu este o corvoadă pentru niciun locuitor de la bloc.

Iată că, atunci când vrei cu adevărat ceva și te implici cu toate resursele de care dispui, poți obține rezultate neașteptat de bune! Prin urmare, îi felicităm și le mulțumim tuturor cetățenilor din cadrul Asociației nr. 28! Dorim ca exemplul să fie urmat și de alte asociații de proprietari, astfel încât colectarea selectivă să devină o practică pentru toți cetățenii Bârladului. Acest lucru va fi posibil doar dacă noi, toți, vom pune umărul, a mai spus viceprimarul Ana Vintilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.