Acasă Local Lecția de civism a liceenilor bârlădeni, în prag de alegeri locale: ”Te...

Lecția de civism a liceenilor bârlădeni, în prag de alegeri locale: ”Te scot la un vot?”

0

Demers civic inedit pentru Bârlad, al câtorva zeci de tineri din localitate, liceeni sau proaspăt absolvenți de liceu, care vor participa duminică, 27 septembrie, ziua alegerilor locale din România, la primul lor vot.

Inspirate de comunitatea ”Generația Vot”, care militează pentru exercitarea dreptului la vot, mai ales de către cei tineri, ”codrenistele” Ana Nanu și Ioana Forcaș (cunoscute deja la Bârlad după performanțele lor în cadrul Campionatului național de discursuri online) au luat inițiativă.

În scurt timp, li s-au alăturat mai mulți prieteni și colegi, atât de la Colegiul ”Codreanu”, cât și de la Liceul ”Eminescu”, precum și foști colegi care au absolvit liceul. Toți sunt tineri care gândesc la fel, care consideră că politica nu este doar pentru oameni maturi și care vor să-și facă auzită vocea în cadrul comunității în care trăiesc.

Deși foarte tineri, liceenii au înțeles deja că absenteismul la vot poate da șansa instalării unor administrații dezastruoase pentru comunitate. Au înțeles că ceea ce văd în jurul lor, pe străzi, în parcuri, în cartiere, la școală sau în spitale, este rezultatul deciziei unui număr restrâns de oameni. Și vor să schimbe lucrurile mobilizându-i pe cei din generația lor să-și exprime voința prin vot.

Tinerii liceeni au confecționat pancarte pe care au inscripționat mesaje de îndemn la vot:

”Te scot la un vot pe 27?”;

”Prietenul la votare se cunoaște”;

”Ies la vot pentru că vreau să împiedic frauda electorală”,

”Ies la vot pentru că vreau să rămân în orașul meu”,

”Merg la vot pentru că vreau o schimbare în Învățământ”,

”Ies la vot pentru că vreau educație sexuală în școli”,

”Ies la vot pentru că vreau trotuare în zona Grădină – IRB”,

”Merg la vot pentru că vreau politicieni corecți”,

”Pentru un oraș modern care să împlinească aspirațiile tineretului bârlădean”,

Și perechile de îndrăgostiți implicați în acțiune și-au adaptat mesajul stării de fericire pe care o parcurg în acest moment: ”Dragoste la prima votare”.

Tinerii au parcurs orașul cu pancartele în mână, au intrat în vorbă cu bârlădenii pe care i-au întâlnit, inclusiv cu cei mai în vârstă, iar acolo unde a fost cazul au încercat să-i convingă pe oameni de importanța votului lor, atât la alegerile locale de duminică, 27 septembrie, cât și la alegerile ce vor urma.

”A fost o acțiune pe care vrem să o repetăm pe parcursul acestei săptămâni. Vrem să ne impulsionăm colegii, prietenii dar și pe cei care consideră, din păcate, că degeaba merg la vot, că e important să-și exercite acest drept. Că tocmai genul acesta de mentalitate, cum că votul este inutil, că tot nu se schimbă nimic, ne-a adus unde suntem acum. Vrem să rămânem în țară, vrem să muncim ca să le plătim pensiile părinților noștri, dar pentru asta e nevoie să alegem noi oamenii care pot face din oraș și din țară locul la care visăm. Lăsându-i doar pe cei ce pot fi cumpărați cu o sacoșă de alimente și, mai grav, care nu înțeleg că prosperitatea nu inseamnă o pensie mărită cu câțiva lei, ci dezvoltarea mediului de afaceri și investițiile în infrastructură, nu vom rezolva nimic. Să mergem la vot, să schimbăm orașul în bine!”, a declarat, pentru Ziarul Obiectiv, Ana Nanu, una dintre inițiatoarele demersului civic ”Te scot la un vot pe 27?”. (Simona MIHĂILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.