Acasă Local Legea privind căutarea persoanelor dispărute, pe masa Comisiei de apărare

Legea privind căutarea persoanelor dispărute, pe masa Comisiei de apărare

1

Comisia de apărare a Senatului României a discutat proiectul de lege privind căutarea și identificarea persoanelor dispărute.

Vor fi introduse o serie de reglementări ce vor asigura o mai bună coordonare a instituțiilor publice, prin înființarea în cadrul Poliției Române a unor unități centrale și teritoriale cu atribuții în activitatea de căutare a persoanelor dispărute.

Legea va crea cadru legal pentru anumite aspecte neglijate până acum: recunoaște și dă eficiență drepturilor persoanei dispărute și ale familiei acesteia, oferă autorităților mijloace și metode eficiente de căutare a persoanelor dispărute, garantează respectarea libertăților și drepturilor fundamentale ale persoanelor cu care autoritățile intră în contact pe parcursul procedurilor de căutare.

„Interesant este faptul că orice persoana fizică sau firmă va putea ajuta la căutarea persoanelor dispărute. Voluntarii vor fi înregistrați într-o bază de date a Politiei Române, iar printre activitățile pe care le vor putea desfășura se numără popularizarea cazului, realizarea și împărțirea de postere, pliante, clipuri audio-video sau alte asemenea materiale de informare, să pună la dispoziția autorităților, mijloace tehnice și logistice, ce pot ajuta la căutarea persoanei dispărute, a declarat senatorul Iulian Mihai Bîca, membru în comisia de apărare a Senatului.

Conform datelor statistice furnizate de Direcția de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Politiei, în ultimul an, în România au fost înregistrate 6.000 de sesizări privind dispariția de persoane.

Din anul 1990 și până acum au dispărut peste 84.000 de persoane. Aproape 6000 de sesizări, privind dispariții de copii au fost făcute în ultimul an în România.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.