Acasă Local Lemnele la control! Amenzi usturătoare și zeci de metru cubi de material...

Lemnele la control! Amenzi usturătoare și zeci de metru cubi de material lemnos confiscați

0

Depozite de material lemnos, firme de exploatare, dar şi transportatori de material lemnos şi persoane fizice au fost verificate săptămâna trecută, în cadrul acţiunii „Action Day Forestry”, desfășurate de polițiștii vasluieni, împreună cu specialiștii Gărzii Forestiere Focșani – Biroul Garda Forestieră Județeană Vaslui și reprezentanții ocoalelor silvice.

Pe 22 octombrie, echipe alcătuite din poliţiştii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică Vaslui, alături de polițiști din structurile de ordine publică și poliție rutieră, împreună cu jandarmi vasluieni, precum și specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Focșani – Biroul Garda Forestieră Județeană Vaslui și Direcției Silvice Vaslui, au acţionat pe raza județului Vaslui pentru combaterea tăierii, sustragerii și comercializării ilegale de material lemnos.

Echipele de control au verificat atât depozite ale unor societăţi comerciale cu obiect de activitate comercializarea, prelucrarea și depozitarea materialului lemnos, respectiv cu obiect de activitate exploatarea materialului lemnos în cadrul exploatărilor forestiere, cât și transportatori de material lemnos și persoane particulare care dețin material lemnos.

În cadrul activităților desfășurate au acționat peste 105 forțe, dintre care 90 de polițiști, și au fost derulate 11 acțiuni şi 98 de controale, fiind verificate peste 210 vehicule.

În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 98 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 34. 500 de lei, șia fost confiscată cantitatea totală de 64 metri cubi material lemnos (din care 56 mc cherestea), valoarea a acestuia fiind de peste 42. 800 de lei și a fost constatată și săvârșirea unei infracțiuni prevăzută de Codul Silvic (Legea nr. 46 din 2008).

Activitățile de control al tăierii, transportului și deținerii de material lemnos sunt desfășurate de către polițiștii argeșeni în mod curent și vor continua în perioada următoare. Reamintim că sancţiunile prevăzute de legislaţia din domeniul silvic sunt cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei pentru persoanele fizice care taie sau sustrag arbori, indiferent de forma pe proprietate a terenului de unde provin, iar deţinerea ori transportul de material lemnos fără forme legale se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 15.000 de lei. Totodată, pentru agenţii economici care deţin sau efectuează activități de expediere, transport, primire pentru depozitare, prelucrare ori de exploatare de material lemnos, amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 15.000 de lei, cu măsuri complementare ce pot ajunge la suspendarea activității, iar pentru tăierea și sutragerea de arbori în cadrul exploatărilor forestiere de către operatori economici atestați, amenzile pot fi de la 8.000 până la 12.000 de lei, precum și retragerea atestatului care permite desfășurarea unor astfel de activități. Tot din categoria măsurilor complementare, materialul lemnos tăiat, deţinut sau transportat ilegal, se reţine în vederea stabilirii provenienţei şi/sau confiscă, iar în funcţie de împrejurările depistării, poate fi confiscat şi MIJLOCUL DE TRANSPORT şi uneltele folosite la tăierea materialului lemnos”, au arătat reprezentanții IJP Vaslui, într-un comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.