Acasă Administrație publică Mamografii gratuite, în fiecare lună, pentru bârlădence

Mamografii gratuite, în fiecare lună, pentru bârlădence

0

Primele nouă femei din Bârlad care au beneficiat de mamografii gratuite și de transport asigurat de Primăria Bârlad, au plecat, joi, 9 mai, la IRO Iași, acolo unde este efectuată această investigație.

Deplasarea a fost organizată de Direcția de Asistență Socială (DAS) din cadrul primăriei, după ce municipalitatea a aprobat cheltuielile necesare unui număr de trei deplasări pe lună, până la sfârșitul anului.

Sunt tare mulțumită și împăcată că propunerea mea din bugetul acestui an a prins roade. Azi, a plecat spre Iași primul grup de doamne care va beneficia de testare gratuită prin mamografie la IRO. Am stat cu inima strânsă că ar putea apărea ceva neprevăzut care să amâne această deplasare, dar totul a fost în regulă, datorită colegelor mele din cadrul DAS. Le mulțumesc mult pentru organizare!”, a transmis viceprimarul Ana-Maria Vintilă, pe contul său de socializare.

În fiecare lună, 27 de bârlădence au șansa de a merge la Iași pentru o mamografie gratuită, cu un microbuz pus la dispoziție de primărie (tot gratuit).

Mamografia este cea mai importantă investigație medicală pentru depistarea cancerului mamar și ne poate salva viața 100%, dacă o facem la timp. Doamnele interesate trebuie doar să sune la DAS, la numărul 0335 800 180, iar colegele mele le vor ajuta cu toate detaliile necesare efectuării deplasării până la IRO Iași. Se pot înscrie femeile care au asigurare de sănătate și care au împlinit vârsta de 40 de ani. Nu trebuie să aibă diagnostic confirmat de cancer mamar și nici să fi făcut mamografie în ultimele 12 luni”, a precizat viceprimarul Ana-Maria Vintilă.

Documentele necesare sunt bilet de trimitere clinic către ginecologie, card de asigurat și carte de identitate.

În anii 2022-2023 au avut loc campanii de screening de cancer mamar și cancer col uterin derulate de IRO Iași, prin acele caravane care au poposit și în orașul nostru. Anul trecut, au făcut mamografii în cadrul unei astfel de campanii, 180 de femei. Aproximativ 20% dintre ele au necesitat investigații suplimentare, care din păcate jumătate s-au confirmat. Partea bună al acestui demers a fost că multe dintre cazuri au fost depistate în faze incipiente, cu șanse mari de vindecare. Având în vedere aceste aspecte, am făcut demersuri repetate pentru ca în municipiul Bârlad să se mai revină cu o astfel de unitate mobilă. Solicitările au fost numeroase, făcându-se liste de așteptare. În urma acestor discuții, responsabilii din cadrul IRO Iași au oferit posibilitatea efectuării unor programări compacte, în aceeași zi, a unor grupuri de beneficiare cu bilet de trimitere, cu condiția asigurării transportului. La Bârlad avem o creștere alarmantă a numărului de cazuri cu diagnostice de tip cancer. Prevenția, prin aceste investigații, este singura soluție pentru a diminua numărul cazurilor grave. Cancerul de sân poate fi vindecat dacă este descoperit în prima fază a apariției”, a mai spus viceprimarul Ana-Maria Vintilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.