Acasă Local Marius Iulian Ifteme, adjunctul pompierilor bârlădeni, expune la Muzeul ”Vasile Pârvan” impresionanta...

Marius Iulian Ifteme, adjunctul pompierilor bârlădeni, expune la Muzeul ”Vasile Pârvan” impresionanta sa colecție formată din machete de mașini de pompieri

0

Bârlădenii, și nu numai, sunt așteptați la expoziția ”Mașina timpului”, o inedită colecție formată din machete de mașini de pompieri, ce aparține lt. col. Marius Iulian Ifteme, adjunctul comandantului Departamentului de pompieri Bârlad.

Cele 65 de machete colecționate de pompierul bârlădean din 2007 până în 2011, sunt reproducerea la scară a unor mașini de pompieri utilizate în Anglia și în SUA în ultimul secol.

Pornind de la mașinile Manyweather Greenwich model 1880 realizate de firma Merryweather &FII înființată în 1760 la Londra, continuând cu modele ca American La France fire model 1921, Mack din 1923, Ford van 1930, Mercedes 1932, Beverly Hills Dodge Pompiers 1936, Chevrolet 1941 USA Texas, Peugeot D3A Pompier1960, Crysler Windsor 4525, Renault 4 – 1968 și încheind cu Mack CF Pumper Chicago – 1973. Fiecare din acestea având propria istorie care poate fi cunoscută consultând documentele pe care le vom pune la dispoziția publicului”, a precizat Mircea Mamalaucă, directorul muzeului bârlădean.

Acesta a mai precizat că machetele sunt omologate, fiecare dintre ele având câte un certificat care atestă valoarea și numărul de exemplare în care au fost realizate.

Alături de colecția lui Marius Ifteme, va fi expusă și o serie de obiecte și documente legate de activitatea pompierilor bârlădeni din cadrul Departamentului de Pompieri, inclusiv prezentarea unor imagini și informații legate de cei doi pompieri eroi care și-au pierdut viața în misiune, cu mulți ani în urmă. Este vorba de eroul post mortem căpitan Martac Ioan și sergentul major post mortem Ivașcu Petre Victor.

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 6 februarie, la ora 11.00 la sediul central al muzeului din strada Vasile Pârvan nr. 1, putând fi vizionată și în mediul online, la adresele:

https://www.facebook.com/muzeul.vasileparvan

https://www.muzeuparvan.ro;

https://www.youtube.com/channel/UCTwA4HsW7ARRi7TV4GuMwhw?view_as=subscriber

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.