Acasă Local Mii de vasluieni prezenți la Festivalul de Datini și Obiceiuri de iarnă...

Mii de vasluieni prezenți la Festivalul de Datini și Obiceiuri de iarnă de la Vaslui

0
Piața civică a municipiului Vaslui s-a dovedit a fi neîncăpătoare, când mii de vasluieni s-au hotărât să înfrunte frigul pătrunzător, pentru a revedea jocurile caprelor și urșilor din județ, dar și de la Bacău, precum și caprele mari de la Todirești, colindătorii de la Pogonești, vălăretul de la Cozmești, alaiurile de la Gârceni sau Oșești, în cadrul Festivalului de Datini și Obiceiuri de iarnă.
Salba de obiceiuri de iarnă a strălucit sonor sub ochii localnicilor vrăjiţi de sunetele zurgălăilor şi ale tobelor, ale dansului Caprelor şi Căiuţilor sau ale vocilor de urători.
„Mă bucură că anumite alaiuri și formații au reînviat cu ajutorul primarilor în unele comunități. Am revăzut scenete autentice, iar Capra Mare de la Todirești a reușit să capteze asistența, prin joc și costumație. Felicitări tuturor amfitrionilor, care au oferit un adevărat maraton al tradițiilor și obiceiurilor de iarnă”, a precizat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.
Festivalul de Datini și Obiceiuri de iarnă de la Vaslui a ajuns la cea de a 40-a ediție și a fost dedicată regretatului folclorist Dan Ravaru, cel care a inițiat acest eveniment în anul 1980.
„E îmbucurător pentru noi că reușim să adunăm multe formații din județ. În acest an s-au prezentat 25 de formații și alaiuri, la care se adaugă alte cinci din județele Bacău, Suceava și Iași. Faptul că am avut atât de multe persoane, copii, tineri și persoane în vârstă, ne determină să considerăm că acest eveniment își găsește utilitatea. E un eveniment care întregește atmosfera sărbătorilor de iarnă”, a precizat Lucian Onciu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.