Acasă Local Muzeul ”Vasile Pârvan”, invitat să expună în Germania artefactele descoperite în așezarea...

Muzeul ”Vasile Pârvan”, invitat să expună în Germania artefactele descoperite în așezarea Bârlad Valea Seacă, unice în Europa

0

Piesele cele mai de preț din patrimoniul arheologic al Muzeului ”Vasile Pârvan” din Bârlad, respectiv cele 174 de artefacte descoperite în așezarea și necropola Bârlad Valea Seacă, vor putea fi admirate timp de un an, în cadrul unei expoziții gigant organizată în Germania.

Museum for Prehistory and Early History of the Berlin and LVR – Landes Museum Bonn au inițiat o amplă expoziție internațională, care se va itinera pe parcursul anilor 2020 – 2021. Vor fi expediate la Berlin, iar mai apoi la Bonn 174 de artefacte, toate descoperite în așezarea și necropola de la Bârlad Valea Seacă, la care se vor adăuga alte sute de piese provenite de la 26 de muzee din Germania, și din afara acesteia, respectiv de la Muzeul Național de Arheologie Kopenhagen, Muzeul Moesgard din Aarhus, Muzeul Arheologic din Varșovia și Ossolineum Wrocław. Muzeul bârlădean va participa în expoziție cu un număr important de vase ceramice (amfore, oale, castroane lucrate la roată sau cu mâna) obiecte de toaletă, în primul rând piepteni de tipuri diferite, obiecte de vestimentație, respectiv fibule, catarame, ace, unelte, obiecte de podoabă și nu în ultimul rând o cantitate apreciabilă de coarne de cerb aflate în diferite faze de prelucrare. Este cunoscut faptul că în așezarea de la Bârlad Valea Seacă din cele 49 de locuințe cercetate, 21 au fost ateliere de confecționat piepteni. O asemenea situație nu a mai fost întâlnită, până la acest moment, nicăieri în Europa, situl și descoperirea fiind unicat. Acesta fiind probabil și motivul pentru care marile muzee din Germania au inclus muzeul nostru în acest proiect, se arată într-un comunicat al muzeului bârlădean.

În intervalul septembrie 2020 – martie 2021 expoziția va fi prezentată la James-Simon-Galerie, de pe cunoscuta Insulă a Muzeelor din Berlin, iar mai apoi din martie 2021 până în noiembrie același an se va afla la LVR Musem din Bonn.

Pentru muzeul nostru această participare este mai mult decât onorantă, având astfel posibilitatea promovării patrimoniul arheologic, de excepție, pe care instituția îl deține. Iubitorii de istorie și cultură, din România sunt invitați, în intervalul mai sus menționat, dacă se vor afla la Berlin sau Bonn, să viziteze acestă importantă expoziție, precizează Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului ”Vasile Pârvan”. (Simona MIHĂILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.