Acasă Local Omul de afaceri Ștefan Constantinciu dă acces gratuit la primul defibrilator extern...

Omul de afaceri Ștefan Constantinciu dă acces gratuit la primul defibrilator extern pe care l-a cumpărat pentru Bârlad. Este un aparat care va salva viața celor care fac stop cardiac

0

de Simona MIHĂILĂ

Bârladul intră în rândul orașelor europene în care supraviețuirea are o șansă în plus, prin gestul de excepție al omului de afaceri Ștefan Constantinciu, care a montat în scop de folosință publică primul defibrilator extern din oraș.

Defibrilatorul este un echipament medical utilizat în cazul resuscitării celor care fac stop cardiac.

Aparatul a fost montat în cursul zilei de ieri, în incinta farmaciei Biosfarm, din zona stadion.

Decizia lui Ștefan Constantinciu de a pune la dispoziția orașului un defibrilator extern este consecința cursurilor de resuscitare desfășurate de Asociația RestartEdu, pe care le-au urmat atât el, cât și o parte din personalul farmaciilor Biosfarm și al clinicii Tonic Medical Center, al căror proprietar este.

”Am fost foarte impresionat de profesionalismul cu care au fost predate aceste cursuri, de nivelul de pregătire și maniera de lucru ale trainer-ilor. Am rămas convins că trebuie să avem și noi în oraș un defibrilator. În cazul celor care trăiesc tragedia de a face un stop cardiac, accesul la un asemenea echipament face diferența dintre viață și moarte. Utilizarea aparatului în primele minute este decisivă. Defibrilatorul a fost montat în incinta farmaciei. Personalul nostru a fost instruit să îl folosească, dar sperăm să nu fie niciodată nevoie”, a declarat, pentru Ziarul Obiectiv, Ștefan Constantinciu.

La instalarea echipamentului a participat și doctorul Ovidiu Ciobotaru, medic internist în cadrul Spitalului de urgență ”Elena Beldiman”, fondator al Asociației RestartEdu și unul dintre trainerii cursului de resuscitare.

”De astăzi pacientii care suferă un stop cardiac au o sansa de supraviețuire în plus! A fost montat primul defibrilator extern semiautomat destinat accesului public în oraș. Locația acestuia este farmacia Biosfarm de la Stadion, pe B-dul Republicii nr. 2, în incinta farmaciei. Multumim domnului Ștefan Constantinciu pentru ajutor și susținere! Ramane doar sa instruim cât mai multă lume sa-l folosească, ceea ce ne-am și propus. Cine salvează o viaţă, salvează lumea întreagă!”, a transmis dr. Ciobotaru.

O altă veste excelentă este că Ștefan Constantinciu a hotărât să achiziționeze un al doilea defibrilator extern, pe care îl va monta la Clinica Tonic Medical Center, săptămâna viitoare.

Costul unui astfel de aparat este de peste 2.000 de euro.

”Defibrilarea precoce utilizand defibrilatoare destinate a fi folosite de către populația generală aduce beneficii majore în supraviețuirea victimelor stopului cardiac. Este recomandată amplasarea acestora în locurile aglomerate precum aeroporturi, stații de metrou, tren, autobuz, centre sportive, sau alte instituții populate. De asemenea este indicată antrenarea personalului din instituția respectivă pentru a-l folosi în mod corect. Efectuarea manevrelor de resuscitare și defibrilarea precoce, în primele 3-5 minute, creste foarte mult șansele de supraviețuire ale victimei, în studii observandu-se rate de supraviețuire de până la 50-70%. Fiecare minut de întârziere a defibrilării scade șansele de supraviețuire cu aproximativ 10-12%”, a explicat dr. Ciobotaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.