Acasă Fotoreportaj Peisaje magnifice surprinse în județul Vaslui de un tânăr din comuna Banca....

Peisaje magnifice surprinse în județul Vaslui de un tânăr din comuna Banca. Andrei Cristian Lihor pregătește cea de a doua expoziție personală de fotografie

2

de Simona MIHĂILĂ

Lanuri de smarald, seninul de turcoaz al cerului, roșul vibrant al macilor de câmp, galbenul auriu al sulfinei, norii diafani, verdele profund al pădurii. Sunt minunile pe lângă care trecem grăbiți zi de zi, fără măcar să le observăm, dar pe care Andrei Cristian Lihor le culege în tăcere în urma noastră, stivuindu-le cu migală într-o lume magnifică pe care ne-o pune la picioare.

E lumea fotografiei, pe care tânărul de 27 de ani, din satul Sălcioara, comuna Banca, a descoperit-o întâmplător în urmă cu aproape șase ani și care i-a schimbat definitiv viața.

Andrei Cristian Lihor lucrează ca tehnician la SC Vanbet, este tăticul a doi băieței și soțul unei frumoase tinere pe care o iubește nespus. În afară de a petrece timp cu ei, Andrei are o singură mare dorință: să își ia aparatul foto și să tot plece.

Pe dealuri, acolo mă simt eu bine. Acolo am descoperit ce dar minunat e lumea asta în care ne-a pus Dumnezeu și pe care noi nu o vedem. Ce șansă nemaipomenită avem de a atinge minunile care ni se aștern în cale prin fiecare copac, floare, petec de cer, fir de iarbă. Aparatul foto m-a ajutat să descopăr aceste minuni, iar minunile, la rândul lor, m-au ajutat să îl descopăr pe Dumnezeu. Pentru că despre asta este vorba în fotografiile mele: despre creația lui Dumnezeu, care ne-a fost dăruită și pe care nici nu o mai observăm, crezând că ni se cuvine”, spune Andrei.

Tânărul din Banca și-a descoperit pasiunea pentru fotografie în toamna lui 2015, când un prieten din Anglia i-a dăruit un aparat foto. Era o cameră digitală cu performanțe modeste, dar poate că tocmai limitele acelui aparat au fost marea provocare a lui Andrei. Căci una vedea el hoinărind prin împrejurimile comunei Banca, și altceva capta aparatul foto.

Eu văd fotografia înainte de a o face. Când apăs pe buton, deja am vizualizat imaginea ce urmează a fi captată și aceea trebuie să fie și când o imprim pe hârtie”, ne explică Andrei

Și-a dorit imediat ceva mai bun și, odată cu noua cameră foto pe care și-a achiziționat-o din banii lui s-a născut și primul său proiect: o expoziție foto personală, care s-a și realizat, în 2019.

A fost un succes neașteptat. Zecile de fotografii, reprezentând mai ales peisaje din jurul comunei sale natale, au plăcut enorm publicului, motiv pentru care s-au și vândut.

Între timp, proiectele lui Andrei legate de pasiunea sa descoperită întâmplător s-au diversificat. A realizat fotografii pentru monografia comunei Banca, lucrare a cunoscutului profesor și cercetător Gherghe Gheorghe, ce urmează a fi lansată cel mai probabil la sfârșitul verii. Evenimentul se va desfășura mână în mână cu cea de a doua expoziție personală a tânărului fotograf Andrei Cristian Lihor.

Eu și cu domnul profesor lucrăm la acest dublu eveniment, extrem de important pentru noi. Ca și prima expoziție, va avea loc la Restaurantul «Serena Maria» din Banca, localul patronului meu de la Vanbet”, a precizat Andrei.

Tânărul din Banca nu are pretenția de a fi etichetat drept fotograf profesionist

Pentru că nu sunt profesionist, nu am vreo școală în domeniu. Am terminat un liceu sportiv și am o slujbă ca să mă întrețin. În fotografie sunt un autodidact. Învăț din propriile mele greșeli, dar cel mai mult mă învață natura înconjurătoare, cea pe care o fotografiez. Domnul profesor Gherghe Gheorghe spune că e un har pe care mi l-a dat Dumnezeu. Dacă e har, atunci trebuie să îl slujesc și să nu îl las să se piardă”, a mai spus Andrei Cristian Lihor.

2 COMENTARII

  1. Frumoase fotografii, frumoase locuri, sunt cunoscute de mine, fiind din Fedesti,am mers de multe ori in Banca la rude, mai ales de 15 august (hramul satului ). Succes pe mai departe, sa ai noroc si sanatate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.