Acasă Administrație publică Peste un milion de euro pentru reabilitarea termică a Școlii ”Ep. Iacov...

Peste un milion de euro pentru reabilitarea termică a Școlii ”Ep. Iacov Antonovici” Bârlad

0

de Simona MIHĂILĂ

Vești excelente: Școala ”Episcop Iacov Antonovici” Bârlad va primi fondurile necesare creșterii eficienței energetice a clădirii, în baza unui proiect întocmit și depus de Biroul de Dezvoltare Europeană din cadrul Primăriei Bârlad la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Proiectul va fi finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având o valoare de 1.178.815 euro, respectiv 5,8 milioane lei (fără TVA).

Școala ”Ep. I. Antonovici” (Școala nr. 8) a fost construită în 1963, din cărămidă și beton, fațada nefiind izolată termic. Singurele îmbunătățiri semnificative ce i-au fost aduse în tot acest timp au fost o centrală termică montată în 2005 și ferestre termopan în 2006.

Printre cele mai importante lucrări ce vor fi executate prin proiectul privind creșterea eficienței energetice de care va beneficia unitatea de învățământ se numără:

– lucrări pentru eficientizarea energetică a pereților exteriori, a ferestrelor și ușilor, a acoperișului, a pardoselilor;

– vor fi montate sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald care vor permite, însă, iluminarea și încălzirea naturală a spațiilor pe timp de iarnă.

– vor fi montate panouri fotovoltaice

– lucrări la instalația electrică, prin introducerea unui sistem de iluminat economic (cu becuri led și sensor de prezență – în grupurile sanitare);

lucrări pentru instalația de ventilare, ce constau în introducerea unui sistem descentralizat de ventilație cu recuperarea de căldură, câte un echipament în fiecare sală de clasă, asigurând astfel un aer proaspăt în clădire.

”Am așteptat cu mari emoții această veste, așa cum le așteptăm și pe cele legate de alte proiecte de dezvoltare pe care le avem depuse pentru rețeaua de învățământ din Bârlad. Școala «Ep. I. Antonovici» face parte dintre unitățile de învățământ care au mare nevoie de o reabilitare termică, deoarece pierderile de căldură se simt destul de tare în facturile din timpul iernii. Investiția este cu atât mai necesară cu cât întreaga lume traversează o criză energetică fără precedent și este mare nevoie să drămuim fiecare picătură de gaz și fiecare bănuț pe care îl avem la dispoziție. Este încă o piatră pe care reușim să o punem la temelia înnoirii condițiilor de învățământ din oraș, a unor condiții adaptate prezentului”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Școala Profesională: proiect european de 3,6 milioane euro

Școala nr. 8 este cea de a doua unitate de învățământ din Bârlad care beneficiază de fonduri europene pentru creșterea eficienței energetice. În momentul de față se lucrează la consolidarea, modernizarea și dotarea Școlii Profesionale, printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de peste 3,6 milioane euro, fiind cea mai mare investiție derulată în ultimii 20 de ani în învățământul bârlădean.

Este o lucrare de anvergură care va aduce modificări profunde clădirii și condițiilor de studiu și de cazare a viitorilor elevi.

Proiectul prevede consolidarea structurii de rezistență, înlocuirea tâmplăriei, a pardoselilor, termoizolarea imobilului, recompartimentarea spațiilor interioare, înlocuirea finisajelor, a instalațiilor electrice, sanitare, termice, a acoperișului. De asemenea, vor fi montate panouri fotovoltaice care vor asigura apa caldă la internat.

În ceea ce privește dotările, nimic nu va mai semăna cu ceea ce a fost cândva Școala Profesională: vor fi înlocuite băncile și scaunele, mobilierul de depozitare, cel de la vestiare. Laboratoarele și sălile de clasă vor fi aduse la standardele actuale de învățare prin dotarea cu table magnetice, calculatoare, flipchart-uri etc.

Lucrările de consolidare, modernizare și dotare a Școlii Profesionale sunt prevăzute a fi finalizate în luna august 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.