Acasă Local Săptămâni pline de evenimente culturale, la Vaslui

Săptămâni pline de evenimente culturale, la Vaslui

0
Consiliul Județean Vaslui, Primăria Vaslui și Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale vă propun în lunile august și septembrie o serie de șase evenimente culturale de înaltă ținută.
Este vorba despre Zilele Culturale ale municipiului Vaslui (13-15 august), Festivalul de muzică corală „Gheorghe Cucu” (20-21 august), Târgul Meșterilor Populari (2-4 septembrie), Festivalul de tineret TinFest.eu (9-10 septembrie), Festivalul Umorului „Constantin Tânase” (11-18 septembrie) și Festivalul Fanfarelor (25 septembrie).
Zilele Culturale ale municipiului Vaslui înseamnă concerte, întreceri sportive, expoziții și lansări de carte.
Organizatorii au pregătit un maraton de activități atât în Centrul Civic, cât și în Parcul Copou, dar și la Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul”, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare”, Sala Polivalentă și stadionul Municipal.
„Avem musafiri de peste hotare, de la comunitățile cu care Vasluiul este înfrățit, de la Radovis, din Macedonia de Nord, Anenii Noi, Cahul și Chișinău, din R. Moldova. Începem cu o paradă pe traseul Primărie-Parcul Copou, unde vom da startul evenimentelor, care vor fi atât la Biblioteca Județeană, Muzeu, stadion, la Sala Sporturilor. Sunt multe locații și multe evenimente. În fiecare seară, punctul final va fi în centrul civic, unde am pregătit o serie de concerte cu artiști de renume, care sperăm să fie pe gustul fiecăruia”, a spus primarul Vasile Pavăl.
Ediția din acest an a Festivalului „Gheorghe Cucu” se va desfășura timp de două zile. În prima zi va avea loc concursul propriu-zis, unde sunt înscrise cinci formații corale din țară, iar fondul de premiere este de 15.000 lei.
În a doua zi se va organiza Gala, cu alte cinci formații invitate. Este vorba despre Corul „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași, Grupul psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române, Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca, Grupul psaltic ”Sf. Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale Huși și Corala „Fantasia” Vaslui.
„Succesul obținut anul trecut, cu mii de persoane prezente la festival și cu prezența unor formații corale recunoscute la nivel național, ne-a îndemnat să continuăm și să organizăm evenimentul an de an, cu intenția vădită de a transforma festivalul într-o manifestare națională. Gheorghe Cucu este unul dintre compozitorii români de renume internațional, cu o creație și activitate recunoscute pe plan cultural. Faptul că este născut în județul Vaslui, la Puiești, faptul că facem eforturi pentru a promova personalitățile locului, ne-a îndemnat să dăm acest caracter festivalului de muzică corală, laică și religioasă. Exista o mică manifestare la Puiești, însă am preluat-o și i-am dat caracterul de astăzi, astfel încât formații corale de prestigiu să fie prezente la Festival”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.
În perioada 9-10 septembrie are loc Festivalul TinFest.eu, un festival dedicat tinerilor și apărut pe fondul „vocii cât mai puternice a tinerilor din Vaslui, care își doresc ca municipiul nostru să devină Capitala Tineretului în anul 2024. Vasluiul se află deja în finală. Ce înseamnă acest lucru? O serie de evenimente numai pentru tineri, la care aceștia să se facă auziți, să se facă văzuți și să-și arate potențialul creativ”, după cum declară Teodora Panainte, membră a Grupului de lucru – Vaslui Capitala Tineretului 2024.
Anul acesta, Festivalul Umorului „Constantin Tănase” se va desfășura pe perioada a opt zile.
”Sper să ne putem pune în practică toate ideile, toate evenimentele, astfel încât publicul să poată să spună că se simte reprezentat de ceea ce se va întâmpla în cadrul festivalului”, declară Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.