Acasă Local Scrisoare deschisă adresată primăriței comunei Zorleni, Paula Hultoană, de un grup de...

Scrisoare deschisă adresată primăriței comunei Zorleni, Paula Hultoană, de un grup de locuitori ai satului Popeni

2

Locuitorii unei străzi din satul Popeni, comuna Zorleni, au transmis pe adresa redacției o scrisoare deschisă adresată primăriței Paula Hultoană. Oamenii sunt revoltați că în urma lucrărilor de asfaltare a străzii, gospodăriile le sunt inundate ori de câte ori plouă abundent. Ei spun că lucrările de asfaltare nu au prevăzut și un sistem de scurgere a apei într-o manieră care să nu-i afecteze.

”Locuitorii străzii din spatele școlii vechi, actualmente grădinița a satului Popeni, aducem doamnei primar Paula Hultoana, rugămintea fierbinte de a schimba proiectul rigolelor ce este în lucru pe aceasta stradă deoarece partea din vale a acestei străzi necesită neapărat  ȘANȚURI destul de adânci pentru scurgerea apei pluviale. Când plouă abundent apa intră în curțile și casele locuitorilor provocând destule neplăceri din cauza terenului care e in pantă.

In trecut, când aceasta stradă nu era asfaltată, locuitorii aveau șanțuri pentru scurgerea apei și podețe peste, necesare pentru intrarea și ieșirea din curți in funcție de necesitățile fiecăruia. Acum strada fiind asfaltată de ceva ani, bineînțeles că terenul s-a înălțat iar diferența de nivel a devenit și mai mare. Nefiind făcute șanțurile colectoare de apă pluvială (dimpotriva, au fost astupate de lucrătorii trimiși de primărie sau firma cu proiectul), toată apa pluviala,mai ales când plouă abundent, intră în curțile și casele locuitorilor.
Localnicii străzii s-au plâns deja doamnei primar de situația critica creată de acest proiect, dar răspunsurile dumneaei au fost: «Așa este proiectul»; «De ce ți-ai făcut casă în groapă?!».
Răspundem pe aceasta cale doamnei primar, deși credem că probabil a înțeles și singură de ce unii și-au făcut casă în groapă. Casele au o vechime de aproximativ 100 de ani, iar fiecare și-a făcut o casă după posibilitățile de trai, iar diferența de nivel cu strada, ulița, era foarte mică dat fiind în pantă terenul.
Acum nu mai avem noroi pe drum, ceea ce e un lucru bun, dar avem problema inundării din lipsa șanțurilor colectoare. Credem că se pot găsi soluții pentru a realiza un lucru folositor localnicilor, este neapărat necesar să se facă șanțuri pe partea din vale a străzii și nu rigole care au o adâncime nesemnificativă, cum de altfel șanțuri sunt făcute în restul statului Popeni.
Pe partea din deal a străzii rigolele sunt in lucru deja, fapt care s-au ajuns la o lărgire a străzii ceea ce este un lucru bun, dar cu apa ce ne facem pe partea din vale, că va intra «obligat-forțat» toată in curțile locuitorilor, neavând pe unde curge la vale.
ȘANȚURILE ar putea fi acoperite cu grătare metalice lăsând loc sa se scurga apa și ținând loc și de trotuar pentru trecători și totodată s-ar lărgi și strada care, în urma asfaltării, a devenit nu doar mai înaltă, dar și îngustă. In tot satul sunt șanțuri adânci, iar aici chiar dacă sunt necesare doar pe partea din vale, nu se fac…
Intrarea în curtea locuințelor se face dintotdeauna peste podeț, acestea fiind foarte necesare pentru a ieși și intra din locuință, atât de către cei care circulă cu căruța pentru a merge la munca câmpului, cât și pentru cei care au mașină. Așadar, nu este un lux, ci un necesar. Ar fi trebuit să fim anunțați cu ceva timp înainte de data lucrărilor ce necesită ridicarea actualelor podețe. Ca cetățeni și plătitori de taxe ai acestei comune, avem obligații dar și drepturi!
Cu speranța în găsirea unei rezolvări de bun augur a acestei probleme ce tulbură locuitorii străzii!
Cu respect și stimă, locuitorii străzii din deal de școala veche, actual Grădinita din satul Popeni:
Familia Chelaru
Familia Enache
Familia Alexandru
Familia Enache
Familia Chelaru
Familia Crețu
Familia Neagu 
Familia Alexandru
Familia Enache
Familia Prisecaru
Familia Enache
Familia Ciortan
Familia Stamatin
Familia Darie
Familia  Rotaru
Familia Iorga
Familia Samoilă
Familia Vicol
Familia Ion”

2 COMENTARII

  1. Buna ziua. Cu tot respectul pyr doamna Primar dar din pacate asta e adevarul cu care ne confruntam si noi , o parte a zonei „sub deal”.

  2. Buna ziua. Cu tot respectul ptr doamna Primar dar din pacate asta e adevarul cu care ne confruntam si noi , o parte a zonei „sub deal”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.