Acasă Local Semnalul de alarmă a dr. Ciobotaru a ajuns la Ministerul Sănătății. Au...

Semnalul de alarmă a dr. Ciobotaru a ajuns la Ministerul Sănătății. Au fost modificate criteriile pentru donarea de plasmă de către cei vindecați de COVID 19

0

Semnalul de alarmă tras de medicul bârlădean Ovidiu Ciobotaru, prin care atenționa conducerea ministerului Sănătății că pacienții infectați cu COVID 19 mor cu zile din cauză că o anomalie legislativă le împiedică accesul la terapia cu plasmă convalescentă, care îi poate salva, a ajuns unde trebuie.

Ministerul Sănătății a stabilit noi condiții pentru donarea de sânge total/plasmă de la persoanele vindecate de COVID 19.

”Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat Ordinul privind modificarea Anexei la Ordinul nr. 654/2020 privind aprobarea Metodologiei pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI.

Documentul a fost elaborat în urma consultării specialiștilor din Comisia de anestezie şi terapie intensivă, Comisia de transfuzii și Institutul Național de Hematologie Transfuzională «Prof. Dr. C. T. Nicolau»”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului Sănătății.

Actul normativ conține modificări referitoare la selecția potenţialilor donatori de sânge total/plasmă care vor putea fi aleși dintre persoanele ce pot dovedi istoricul de infecție cu SARS CoV-2 și dispariția riscului de transmitere a bolii, fără să se mai aplice cerința că aceștia să fi fost internați în prealabil în spital.
De asemenea, au fost modificate cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 precum și lista documentelor solicitate, având în vedere necesitatea armonizării legislației în vigoare. De exemplu, a fost eliminat criteriul de eligibilitate care solicita ca donatorul să prezinte 2 teste RT-PCT negative.

Într-o postare publicată în cursul zilei de astăzi de dr. Ciobotaru, pe contul său de socializare, acesta îi mulțumește lui Tătaru pentru promptitudine: ”Mulțumesc domnului ministru Nelu Tătaru pentru eliminarea obligativitații prezentării unui test SARS-Cov-2 negativ pentru a putea dona plasma hiperimună! De astăzi procedura de donare a plasmei de către pacienții convalescenți COVID-19 este mai uşoara!”.

Conform datelor INHT, până în prezent au fost înregistrați peste 490 donatori, iar centrele de transfuzie sanguină au distribuit către spitale un număr de 463 unități de plasmă de la donatori vindecați de Covid 19. (Simona MIHĂILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.