Acasă Local Slalomul politic al șefei de la Învățământ. Cum a recompensat-o Loredana Roman...

Slalomul politic al șefei de la Învățământ. Cum a recompensat-o Loredana Roman pe colega sa de partid cu postul cald de director al Palatului Copiilor Vaslui

0
Loredana Roman

de Simona MIHĂILĂ

Fierbere mare în județ în urma execuției unora dintre cei mai performanți directori de unități de învățământ și numirea în posturi a unor persoane pe placul Loredanei Roman, șefa Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui.

Cele mai multe cadre didactice din județ sunt scandalizate de lipsa de transparență, de logică și de hei-rup-ul cu care au fost făcute schimbările, mai cu seamă într-un moment în care școala are nevoie de stabilitate, iar urgențele sunt altele.

Se pare însă că prioritățile Loredanei Roman nu se intersectează nici măcar pe alocuri cu cele ale copiilor, singurele victime ale degringoladei din Învățământ.

Surse din Învățământul vasluian spun că ceea ce face în acest moment Loredana Roman este exact ceea ce a făcut și în perioada în care nu a ocupat o funcție în ISJ: muncește să se aranjeze.

”Aranjatul” este condiționat, ca în mai toate instituțiile statului, de o poziție politică adecvată.

Colegii săi din Învățământ își amintesc de perioada când educatoarea Loredana Roman era în grațiile fostului Partid Democrat și a reușit să ocupe funcția de inspector de învățământ preșcolar.

În 2012 a fost înlocuită, dar la ISJ era așa de bine, încât Loredana Roman a mai vrut o tură șefă la preșcolari, drept care s-a înscris la concurs pentru un nou mandat. De data aceasta, îmbărbătată de promisiunile Partidului Conservator, potrivit surselor noastre.

Din păcate, a picat examenul la inspecția de clasă. Valurile vieții au făcut ca între timp, educatoarea Loredana Roman să ajungă la PNL, partid pe care l-a părăsit pentru a se înscrie la PMP, partidul adecvat în momentul în care a fost unsă șefă la Învățământ.

În momentul de față, după ce această formațiune, care a făcut din domnia sa singura educatoare din țară șefă peste profesori, a pierdut alegerile pe toată linia, adecvat pentru Loredana Roman ar fi să sară într-o altă barcă. După PD, PC, PNL, PMP ce-ar mai rămâne de bifat? Poate PSD, dar… nu e adecvat. Pe val e iarăși PNL, la ușa căruia se pare că Loredana Roman bate insistent, plină de căință.

Tot colegii săi din Învățământ, amuzați de slalomul politic al educatoarei cea perseverentă, spun că PNL Vaslui și PNL Huși au mai pus șapte lacăte pe ușă la auzul primelor ciocănituri ale doamnei Loredana.

Singura rază de speranță pe care întrevăzut-o este la PNL Bârlad. De altfel, lista liberalilor bârlădeni care s-au văzut peste noapte directori de școli deconspiră admirabila solicitudine a doamnei Loredana față de PNL Bârlad.

Prin urmare, toți ochii sunt ațintiți în momentul de față pe primarul Dumitru Boroș, președintele organizației municipale. Cariera de șefă la ISJ a Loredanei Roman ar putea depinde de decizia lui.

Promovarea Elenei Fociak nu s-a făcut pe baza calităților și activităților sale, ci politic și relaţional”

Între timp, Loredana Roman nu a uitat să-și gratuleze și prietenii de la Vaslui. Cap de listă este Elena Fociak, cea care, într-un final, și-a văzut visul cu ochii și a ajuns directoarea Palatului Copiilor.

Fociak a fost șefa organizației de femei a PMP Vaslui și se pare că a pus umărul serios la numirea Loredanei Roman în fruntea Învățământului vasluian.

Trebuia recompensată, iar pentru asta, generăleasa a profitat din plin de puterea pe care o are.

Deputatul Eduard Popica vorbește în acest caz de o serie de abuzuri grosolane.

”Schimbarea directorului Palatului Copiilor Vaslui este nelegală, abuzivă, la fel ca și celelalte decizii luate pentru marea majoritate a directorilor din județ, care afectează imaginea atât a ISJ Vaslui cât și a doamnei Director, schimbată din funcție care, în perioada celor 15 ani de activitate managerială a avut doar calificative de « foarte bine»”, afirmă deputatul.

Popica relatează și cum a fost săvârșit abuzul:

”ISJ a elaborat o PROCEDURĂ OPERAȚIONALĂ, cu nr. 5249/ 30.12.2020, privind numirea prin detașare a directorilor, în anul școlar 2020-2021. Procedura prevedea:

Criteriul 1. Asigurarea continuității conducerii unității de învățământ

Criteriul 2: Numirea cadrelor didactice membre ale corpului national de experți în management.

Niciunul dintre cele doua criterii numai fost respectate, conducerea ISJ încălcând astfel chiar procedura emisă de ei.

Dosarul celor care doreau să ocupe posturile vacante trebuia să conțină: cererea și acordul de numire, copii după actele de studii, adeverință membru CNEME, decizie de titularizare, certificatul de obținere a gradului didactic II, I, adeverință calificative, adeverință din care să rezulte că nu a fost sancționat disciplinar în ultimii 4 ani școlari, recomandarea C.A. a unității de învățământ.

Procedura a fost postată pe site-ul ISJ Vaslui pe 4 ianuarie. În decursul a două ore a fost ștearsă de pe site, unde a apărut o a doua procedură, cu același număr de înregistrare, în care se psune că nu mai trebuie dosar, e suficient doar acordul. Cum pot doua documente oficiale, emise de aceeași instituție, sa aibă același număr de înregistrare?

Măsura conduce la ideea că unii candidații, favorizați, nu îndeplineau toate condițiile prevăzute de Prima Procedură și de procedurile MEN.

Concret, doamna prof. Fociak Elena nu îndeplinea, în clar, ultimile două condiții. Comportamentul doamnei și reclamațiile ei repetate la adresa conducerii și a unor colegi au fost analizat cu simț de răspundere,de Comisia de Disciplină de la Palatul Copiilor Vaslui. Comisia a decis sancționarea doamnei prof. Fociak Elena cu «observație scrisă», iar Consiliul de Administrație a hotărât, în unanimitate, aplicarea sancțiunii. Ulterior, doamna prof. Fociak Elena a făcut contestație la ISJ Vaslui, cu intenția vădită de a face și următorul pas, ocuparea funcției de director, cu influențarea și susținerea celor la care a apelat pentru a o salva din situația conflictuală, pe care singură a creat-o. ISJ a decis suspendarea sancțiunii în mod incorect, întrucât cercetarea comisiei de disciplină la nivel de unitate, raportul acesteia și decizia au fost legal întocmite, având și consultanță juridică.

În mod clar, se observa ca promovarea doamnei nu s-a făcut pe baza calităților și activităților dumneaei, ci politic și relaţional (fostă membră de partid de o culoare, ȋn prezent membră de partid de altă culoare!).

Consider incorectă decizia ISJ Vaslui, care la fel ca si alte decizii de schimbare a zeci de directori, trebuia făcută, măcar pentru salvarea aparenţelor, în baza unei departajări, a unor criterii clare, a unui raport de activitate sau cu acordul și susținerea cadrelor didactice la nivel de instituție”, a transmis deputatul Eduard Andrei Popica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.