Acasă Local Terenurile agricole vor putea fi destinate obiectivelor de producere de energie verde

Terenurile agricole vor putea fi destinate obiectivelor de producere de energie verde

1

Terenurile agricole – arabile, pășuni, vii, livezi etc. – vor putea fi scoase din circuitul agricol mult mai ușor, dacă deținătorii acestora intenționează să investească sau să devină parteneri în afaceri ce vizează producerea de energie verde.

În acest sens, recent, Senatul a aprobat o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr.18/1991.

Am votat această inițiativă legislativă, atât în comisiile de specialitate, cât și în plen. Actuala conjunctură națională și internațională de pe piața energiei necesită măsuri rapide, ferme, predictibile, precum și simplificarea legislației. Modificările adoptate încurajează investițiile în acest domeniu și răspunde nevoii de producere a energiei regenerabile, a declarat senatorul Iulian-Mihail Bîca.

Potrivit noului proiect legislativ, terenurile agricole situate în extravilan pot fi scoase definitiv sau temporar din circuitul agricol pentru a fi puse la dispoziția unor obiective de investiție specifice producerii de energie electrică din surse regenerabile: capacități de producție a energiei solare, energiei eoliene, unități de stocare ale electricității, stații de transformare sau alte sisteme similare care se pot amplasa pe terenurile agricole situate în extravilan, în suprafață de maxim 50 ha.

Modificările aprobate armonizează legislația națională cu legislația europeană. Acestea au în vedere:

– includerea expresă a facilităților de producere a energiei regenerabile în cadrul situațiilor de excepție în care se poate construi pe terenuri agricole extravilane;

– prevederea expresă a momentului scoaterii terenurilor din circuitul agricol, respectiv, la momentul autorizării construirii;

– reglementarea posibilității scoaterii parțiale, definitive sau temporare, a terenurilor din circuitul agricol.

Modificările legislative au avut în vedere și alte situații în care:

– suprafața de teren agricol situată în extravilan se utilizează în sistem dual, atât pentru producția agricolă, cât și pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile; în această situație nu mai este necesară procedura de scoatere din circuitul agricol și se elimină obligativitatea plății tarifului la Fondul de Ameliorare a Fondului Funciar;

– scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol se poate face și parțial doar pentru suprafețele de teren afectate de instalația de producere sau stocare a energiei regenerabile, restul de teren liber rămânând în circuitul agricol.

Scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor agricole situate în extravilan, pentru aceste obiective, se aprobă prin decizia directorului direcției pentru agricultură județene, cu avizul structurii de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru suprafețe mai mari de 1 ha.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.