Acasă Administrație publică Termenul limită pentru realizarea amenajamentelor pastorale, prelungit. Ce riscă fermierii, în cazul...

Termenul limită pentru realizarea amenajamentelor pastorale, prelungit. Ce riscă fermierii, în cazul în care primăriile nu se achită de această obligație

0

Primăriile mai au la dispoziție un an pentru realizarea amenajamentelor pastorale. Fără acestea, de la 1 ianuarie 2022, nu mai pot accesa fonduri europene aferente plăților pe suprafață, declară senatorul liberal Iulian Bîca.

”Potrivit unor modificări legislative adoptate recent de Senat, în vederea accesării fondurilor europene aferente plățílor pe suprafață, utilizatorii de pajiști persoane fizice și juridice, în calitate de proprietari și/sau deținători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligația ca anual să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de pășunat, ori cosirea cel puțin o dată pe an a vegetației. Începând cu data de 1 ianuarie 2022 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral, a precizat senatorul Bîca.

Prelungirea termenului limită de realizare a amenajamentelor pastorale până la 1 ianuarie 2022 a fost impus de necesitatea susținerii absorbției fondurilor europene aferente plăților pe suprafață și de faptul că amenajamentele pastorale pot fi făcute numai pe baza unor date din teren care privesc tipul de vegetație și producția vegetală, coroborat cu restricțiile impuse de pandemie.

Nepromovarea în regim de urgență a actului normativ avea un impact negativ asupra utilizatorilor de pajiști determinat de imposibilitatea aplicării începând cu anul 2021, a amenajamentului pastoral, independent de voința lor.

”În județul Vaslui, există unități administrativ-teritoriale unde amenajamentele pastorale sunt în curs de elaborare sau nu sunt întocmite. Termenul limită pentru întocmirea amenajamentelor pastorale, este de 1 ianuarie 2022. Conform legii, consiliile locale au obligaţia să elaboreze amenajamentul pastoral. Fondurile necesare pentru realizarea amenajamentelor pastorale ale suprafeţelor de pajişti permanente se asigură de la bugetul de stat, cu excepţia lucrărilor pentru identificarea, delimitarea, determinarea caracteristicilor dendrometrice şi a soluţiilor de gospodărire a arboretelor şi a vegetaţiei forestiere aflate pe pajişti, care se finanţează de utilizatori, conform procedurii aprobate prin hotărâre a Guvernului”, a mai precizat senatorul PNL Iulian Bîca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.