Acasă Local Tinerii din ATOR Bârlad și tinerii din satul Crâng – sub razele...

Tinerii din ATOR Bârlad și tinerii din satul Crâng – sub razele poeziior eminesciene

0

”Dacă în urmă cu aproximativ două săptămâni tinerii bisericii ”Sfânta Ecaterina” au umplut de veselie inimile curate ale copilașilor din satul Blăgești, Vaslui, astăzi, cu ocazia Zilei Culturii Naționale și a nașterii poetului național Mihai Eminescu, grupul de 33 de tineri din Bârlad a aprins lumina speranței și a bucuriei în ochii altor copii sărmani.

Astfel, activitatea ”Cultura-izvor de cunoaștere a minunatului Dumnezeu”, s-a desfășurat cu succes în satul Crâng, ajutor de nădejde fiind părintele Alin Popa, smeritul preot al satului.

Câțiva dintre tineri au purces de dimineață, printre fulgii de nea zglobii, spre cătunul somnoros, învelit în plapumă strălucitoare de zăpadă. La intrare în sat, au întâlnit falnică, inima satului: biserica mică, dar impunătoare, parcă regină peste satul și mai mic… Dar plin de oameni cu suflete mari… Mica biserică semăna cu o crăiasă a satului, Mireasă a lui Hristos înveșmântată în albul lin al zăpezii… Doamnă distinsă a plaiurilor românești…

Apoi, tinerii au oferit pungi pline cu fructe, dulciuri, rechizite școlare și câte o carte de poezii scrisă de marele Mihai Eminescu. Copiii săraci în cele materiale, dar bogați în zâmbete, bunătate și în Dumnezeu, au primit uimiți caietele, creioanele pe care le priveau ca pe adevărate diamante… Iar dacă niște simple foi sunt diamante pentru ei, oare cum privesc ei spre smartphone-uri sau wi-fi?

<<Unul din tinerii satului are doar zece ani, dar unica lui dorință a fost…să aibă o carte! Astfel că, imediat ce i-am pășit pragul, părintele Alin i-a spus: ”Uite! Acum ți s- a îndeplinit dorința!”Țin să spun că eu m-am înduioșat tare când am auzit aceste vorbe! Ce dorință…ce dorință!!

Unul din darurile tinerilor de la asociație a ajuns și la o fetiță, cu o inimă câât un munte de dragoste!…Despre ea, părintele ne-a povestit că, atunci când îi împărtășea pe credincioși, a văzut și fetița acest lucru și…a început să plângă! De ce? Voia și ea să se împărtășească! Inima copiilor e tronul lui Dumnezeu , de aceea ne îndeamnă Hristos Dumnezeu: ”Adevărat zic vouă: De nu vă veţi întoarce şi nu veţi fi precum pruncii, nu veţi intra în împărăţia cerurilor.”(Matei 18,3).Așa reușim și noi să copilărim veșnic, întinerind prin zâmbetele pline de Duh Sfânt ale copiilor mai mici decât noi!

Mai mult, credem cu tărie că, dacă Mihai Eminescu ar fi trăit, s-ar fi bucurat să știe că tineri ai bisericii ortodoxe îl cinstesc deoarece el însuși a afirmat că „Biserica Ortodoxă e Mama Neamului Românesc”!>> a declarat un membru al ATOR Bârlad.

Așa au cinstit tinerii din ATOR Bârlad memoria marelui poet a cărui lucrare a înmuiat inimile multor români care au afirmat că” dacă poporul român dispare de pe fața pământului și rămâne o carte a lui Eminescu, lumea va ști cine au fost românii!”( Mircea Eliade). Eminescu i-a uimit și pe marii duhovnici români: ”Pe Eminescu l-am iubit, poeziile lui sunt ca rugăciunea”(Pr Iustin Pârvu)

Și ÎPS Pimen (Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, 1929-2020) afirma: <<Ca părinte duhovnicesc, adresez tinerilor îndemnul: citiți cât mai mult din publicistica lui Mihai Eminescu! […] îndreptați-vă pașii și inimile cât mai des spre Putna; acolo vă veți întâlni și cu Mihai Eminescu, cel care ni l-a înfățișat pe Ștefan cel Mare ca model de trăire a virtuților creștinești și patriotice; să citiți cu glas sau în șoaptă, în fața bustului său, poezia Doina, numită de un bun român „o rugăciune”>>

Satul cu mulți copii și muuultă viață! De unde oare atâta viață? Din mijlocul Bisericii, de pe Sfânta Masă unde se află Hristos… Viu, viu, si iarăși viu… Hristos Dumnezeu, Viața si Lumina lumii(Ioan 8,12)... E satul in care copiii plâng după Hristos… După Potir…Plâng ei în locul nostru și pentru ceea ce noi de prea mult timp nu mai plângem…! Se pot și ei ruga acum pentru noi, cei care nu ne mai rugăm…Pot adormi rostind cu iubire ” Craiasă alegându-te,/Îngenunchem rugându-te,/Înalță-ne, ne mântuie/ Privirea-ți adorată/Asupra-ne coboară,/O, Maică Preacurată/Și Pururea Fecioară,Marie!/ Noi, ce din mila Sfântului/Umbră facem pământului,/Rugămu-ne-ndurărilor/Luceafărului mărilor;/Ascultă-a noastre plângeri,/Reginâ peste îngeri,/Din neguri te arată/Lumină dulce, clară,/O, Maică Preacurată/Si Pururea Fecioară,Marie!”(Mihai Eminescu-”Rugăciune)”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.