Acasă Local Un bârlădean care a făcut infarct pe stradă, resuscitat de un șofer...

Un bârlădean care a făcut infarct pe stradă, resuscitat de un șofer de TIR, prin tehnici învățate la cursurile predate de Asociația RestartEdu Bârlad

0

”Cursurile de resuscitare făcute de RestartEdu salvează prima viață!”, este anunțul făcut recent de doctorul Ovidiu Ciobotaru, medic internist în cadrul Spitalului de Urgențe ”Elena Beldiman” Bârlad, și fondatorul Asociației RestartEdu.

Viața salvată este a unui bărbat care a făcut infarct pe stradă, în zona Podului Pescăriei, pe 16 septembrie, și care a avut șansa de a beneficia de tehnici de resuscitare executate impecabil în primele minute de criză, până la sosirea echipajului de ambulanță.

Salvatorul este Lucian Goraș, un bârlădean care lucrează ca șofer de TIR și care a terminat în luna august cursurile de resuscitare predate de Asociația RestartEdu Bârlad.

Lucian se afla cu treburi în zona magazinului Lidl de lângă Piața ”Sf. Ilie”, când a observat un grup de oameni în mijlocul căruia se afla un bărbat căzut la pământ, ce părea fără viață.

”Am văzut lumea aceea agitată și, instantaneu, m-am repezit să îl salvez. I-am făcut mai multe reprize de masaj cardiac, combinate cu sesiuni de respirație gură la gură, așa cum învățasem în cadrul cursurilor de resuscitare urmate în cadrul Asociației RestartEdu. Nu știu cât timp s-a scurs din momentul în care am intervenit până a ajuns Ambulanța. Poate 5, 6 sau 7 minute. Tot ce contează este că manevrele de resuscitare au putut fi preluate de ambulanțieri dintr-un punct în care viața omului a putut fi salvată”, ne-a povestit Lucian Goraș.

În timpul respirației gură la gură, Lucian a folosit o mască de protecție, special concepută pentru resuscitări. Cei care o folosesc sunt protejați de riscul contaminărilor de orice fel, însă masca permite fluxurile vitale dintre salvatori și victime.

”La fiecare curs le spunem cursanților, mai în glumă mai în serios, că schimbăm în mod gratuit masca de resuscitare-breloc pe care le-o oferim, dacă aceasta va fi folosită pentru a salva viața unui om”, a scris dr. Ciobotaru în postarea referitoare la persoana salvată de Lucian Goraș.

Dr. Ciobotaru ne-a spus să nu s-a așteptat ca ”gluma” de la cursuri să devină atât de repede serioasă.

”Practic, chiar ne-am trezit zilele trecute cu Lucian care ne cerea o nouă mască de resuscitare. Evident, dăm chiar și zece măști, nu doar una, dacă la mijloc este salvarea unei vieți”, ne-a declarat dr. Ovidiu Ciobotaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.