Acasă Local Una dintre familiile de ucraineni găzduite de directorul Școlii ”Vasile Pârvan” a...

Una dintre familiile de ucraineni găzduite de directorul Școlii ”Vasile Pârvan” a plecat pe neașteptate și s-a instalat la ”Betania”. Fără explicații, copiii au fost retrași de la școală

0

de Simona MIHĂILĂ

Situație tensionată la Bârlad, acolo unde una dintre familiile de refugiați ucraineni adăpostite de Daniel Ștefănică, directorul Școlii ”Vasile Pârvan”, a părăsit pe neașteptate casa în care era găzduită.

Fără niciun cuvânt, Marina Ivanova și cei doi copii ai săi, precum și fratele ei (Ruslan Ivanova), împreună cu doi dintre copiii lui, au plecat din casa pusă la dispoziție de directorul Ștefănică. Ruslan Ivanova este tatăl gemenilor născuți prematur care sunt internați acum la spital, împreună cu mama lor.

La sfârșitul săptămânii trecute, cu toții au ales să se instaleze la ”Betania” (Asociația Creștină de Misiune și Ajutorare Betania), la doar câteva zile după ce au început să frecventeze activitățile special organizate de această asociație pentru refugiați.

Tot fără explicații, de luni, Marina și fratele ei nu și-au mai trimis nici copiii la școală. Trei dintre aceștia erau înscriși la Școala ”Vasile Pârvan”, iar unul, preșcolar, la Grădinița nr. 5.

Directorul Daniel Ștefănică ne-a declarat că a fost extrem de contrariat să afle că cei cărora le-a pus la dispoziție întreaga lui casă au plecat fără măcar un ”mulțumesc”, dar mai ales că nu au motivat nicicum lipsa de la școală

”Supărarea a apărut după ce au început să frecventeze niște activități organizate la Betania. Nu știu ce presupun aceste activități. Singura mea problemă a fost că acestea se suprapuneau cu orele de curs. Copiii lipseau de la ore. Ca director, mă interesează orice absent nemotivat al oricărui copil din școală. Dar când aceste absențe se succed și când absenții sunt copiii pe care îi găzduiești în propria ta casă, începi să te alarmezi”, a povestit directorul Ștefănică.

Directorul a contactat-o pe Mihaela Zanoschi, președinta Asociației Betania, pentru a afla ce se petrece.

”Practic, pe mine nu mă privește ce fac ei acolo, ce li se spune sau ce li se dă. Dar am fost indignat de faptul că doamna Zanoschi nu a luat atitudine știind că la orele când Betania face activități «distractive» cu copiii, aceștia ar trebui să fie la școală. Vorbim de niște copii înscriși în sistemul național de învățământ. Pentru mine, ca director, pentru Inspectorat, pentru profesori acești copii sunt o responsabilitate. E de apreciat orice mână întinsă, orice ajutor, dar e important să respectăm niște reguli, să respectăm niște instituții ale statului. Betania, dacă vrea să ajute, putea să mergă la Vama Albița, să preia de acolo refugiați, că sunt destui, să-și ia responsabilitatea de a avea grijă de ei, nu să racoleze dintre cei aflați deja în grija noastră. Oamenii aceștia sunt vulnerabili, nu știu pe cine să creadă, nu pot comunica pentru că nu înțeleg limba. Sunt bulversați, confuzi și pierd direcția. Școala este un element de echilibru. Este inuman să-i desprindem de școală, mai ales în acest momente”.

Daniel Ștefănică spune că a aflat de la Mihaela Zanoschi că copiilor li se predă limba română la Betania, dar și alte cursuri: ”Am întrebat cine predă, ce pregătire au cei care predau. Doamna Zanoschi mi-a răspuns că nu e treaba mea. Ulterior nu mi-a mai răspuns la telefon”.

Contactată telefonic de reporterii Ziarului Obiectiv, Mihaela Zanoschi a confirmat că Betania a oferit adăpost refugiaților care au plecat din casa directorului Ștefănică.

”Este alegerea lor. Ei au venit de bună voie. Nu noi i-am căutat, nu noi i-am adus. Situația este monitorizată de Poliția Locală și este cunoscută și la nivelul Primăriei Bârlad. Nu susțin ideea ca acești copii să renunțe la școală. Dimpotrivă, am vorbit la Inspectoratul Școlar Județean în acest sens, dar nici nu îi pot obliga pe părinți să îi înscrie dacă ei nu doresc. Decizia nu este la noi, este la ei. Despre cursurile de limbă română, acestea le sunt predate de voluntari din Republica Moldova”, ne-a declarat Mihaela Zanoschi.

În casa directorului Daniel Ștefănică a rămas o altă ucraineancă, Irina Delikatna împreună cu cei doi copii ai săi, înscriși tot la Școala ”Vasile Pârvan”. Deși sunt prietene, femeia nu înțelege atitudinea Marinei și nici pe a fratelui acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.