Acasă Local Vasluieni, aveți copii cu aptitudini literare? Sunt așteptați la concursul de creație...

Vasluieni, aveți copii cu aptitudini literare? Sunt așteptați la concursul de creație literară lansat de Muzeul ”Vasile Pârvan” din Bârlad

0

Locuitorii județului Vaslui care au copii cu aptitudini literare, fie în domeniul prozei sau cel al poeziei, îi pot încuraja să-și depășească limitele și să participe la un concurs de creație organizat de Muzeul ”Vasile Pârvan” din Bârlad.

Concursul, intitulat ”Sesiunea Juniorilor”, și-a deschis ușile încă de pe 28 septembrie și se va încheia pe 1 decembrie.

Anul acesta, concursul se va desfășura doar în format online, expunerea publică a lucrărilor fiind eliminată din criteriile de evaluare/departajare, ca măsură de prevenire și protecție împotriva virusului Covid-19. Ca și în edițiile precedente, concursul cuprinde două secțiuni: proză și poezie. Pentru secțiunea de proză provocăm elevii să scrie «O poveste cu final neașteptat», care să reflecte realitatea sau imaginarul, iar pentru secțiunea de poezie, aceștia au libertatea de a se inspira din viața de familie, din societate, școală sau natură, cu precizarea că toți participanții trebuie să abordeze în conținutul lucrărilor una sau mai multe virtuți și valori morale cum ar fi: înțelepciunea, prudența, cumpătarea, prietenia, atașamentul, recunoștința, toleranța, responsabilitatea, blândețea, buna-credință, generozitatea, compasiunea, mizericordia, curajul și spiritul de dreptate, precizează organizatorii.

Competiția se va desfășura pe două categorii de vârstă: elevi de gimnaziu (10-14 ani/clasele V-VIII) și elevi de liceu (15-18 ani/clasele IX-XII).

Premiile și diplomele vor fi acordate în funcție de categoria de vârstă a participanților și secțiunea lucrării. Acestea vor fi oferite câștigătorilor în preajma sărbătorilor de iarnă.

Concursul ”Sesiunea juniorilor” se află la ediția a III-a și este dedicat marelui arheolog Vasile Pârvan

Concursul are ca scop susţinerea şi dezvoltarea pasiunii pentru literatură prin creație și se adresează tuturor elevilor din județul Vaslui, care au preocupări și aptitudini literare ce merită fructificate”, mai precizează reprezentanții muzeului bârlădean.

Iată un fragment din lucrarea ”povestea norilor”, care a obținut anul trecut premiul I la secțiunea proză. Aparține Dariei Maria Jora, elevă la Şcoala Gimnazială „Manolache Costache Epureanu” Bârlad: Florile pictate în culori pastelate răspândeau arome care de care mai plăcute, ademenenindu-mă să le inspir neîncetat parfumul, păsările ciripeau gureșe, zburând de pe o crenguță pe alta ca niște acrobate măiastre, firele moi ale ierbii mă invitau să poposesc ore în șir pe covorul lor minunat. Cu fața în sus, priveam fascinată cerul, când, deodată, observ că norii misterioși îmi fac un semn insistent să ascult o poveste nespusă până atunci…”. (Simona MIHĂILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.