Acasă Local (VIDEO/Facsimil) Fondurile donate în cadrul primului Campionat de vorbit în public din...

(VIDEO/Facsimil) Fondurile donate în cadrul primului Campionat de vorbit în public din Bârlad, câștigat de eleva Ana Rotaru, au ajuns la copiii cu autism

0

de Simona MIHĂILĂ

Asociația RestartEdu Bârlad, cea care a organizat un inedit eveniment caritabil pentru ajutorarea copiilor cu autism aflați sub protecția Centrului terapeutic Cristi’s Outreach, și-a încheiat misiunea predând fondurile care s-au strâns reprezentantului centrului.

Bănuții adunați în urma evenimentului caritabil au ajuns la doamna Nicoleta Caravelea, reprezentantă a Fundației Cristi’s Outreach. Beneficiari ai actelor de caritate sunt atât copiii aflați la terapie în cadrul fundației, cât și noi, cei care le facem. Cu toții avem nevoie să ajutăm oamenii din jurul nostru, cu toții avem nevoie să facem bine. Este o nevoie umană normală. Ne ajută să fim persoane mai echilibrate și să ne simțim mai bine în propria piele. Iar dacă acest lucru vine la pachet cu o seară distractivă, este cu atât mai bine. Împreună am facut un lucru frumos și ne-am ajutat semenii aflați in nevoie. Mulțumim tuturor celor care au contribuit la acest eveniment ice breaker. Vor mai urma altele asemănătoare, a transmis dr. Ovidiu Ciobotaru, fondator al Asociației RestartEdu.

Aș lua-o de la capăt chiar și mâine!”

Evenimentul caritabil dedicat copiilor cu autism s-a desfășurat pe 6 septembrie sub forma unui campionat de vorbit în public (o premieră județeană), la care au participat elevi de liceu din Bârlad.

Primul campionat de vorbit în public pentru liceeni s-a bucurat de un real succes, bucurându-se de prezența a sute de spectatori, care au umplut sala mare a Cinematografului ”Victoria”.

Cei 12 elevi înscriși în competiție au reușit să-și înfrunte emoțiile uriașe, dar și teama a de vorbi în fața unei săli pline, uimind și încântând publicul. Spectatorii au avut parte de discursuri inteligente, haioase, unele construite într-o cheie mai serioasă, altele presărate cu ironii dar, mai ales, cu autoironii.

Departajarea nu a fost simplă, tinerii fiind deopotrivă de buni. Juriul a deliberat în cele din urmă, câștigătoare fiind Ana Rotaru, elevă la Colegiul Național ”Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad.

”Emoție, fericire, lacrimi, entuziasm chiar și teama. Pe toate le-am simțit, ieri, la campionatul de Public Speaking pentru elevi de liceu. Le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut, care mi-au fost alături, căci datorită lor am reușit să vin in fața atâtor oameni și să îmi fac vocea auzita. A fost o experiența de neuitat, de la antrenamente, la jocuri, la urcatul pe scena. Aș lua-o de la capăt chiar și mâine!, a declarat Ana Rotaru, după competiție.

Tinerii au nevoie de contexte diferite, favorabile, de cele mai multe ori practice, pentru a-și descoperi abilitățile și potențialul maxim

Cel care le-a insuflat curaj tinerilor, fiind în spatele lor și ridicându-i în fiecare secundă în care dădeau semne că încrederea în ei înșiși se clatină, a fost antrenorul profesionist de vorbit în public, Răzvan Andrei Ananie.

Poate că încă nu ne dăm seama, însă există e relație vitală de interdependență între sistemul de educație tradițional și cel non formal. Tinerii au nevoie de contexte diferite, favorabile, de cele mai multe ori practice, pentru a-și descoperi abilitățile și potențialul maxim. Asta am făcut noi în cadrul Primului Campionat de discursuri pentru adolescenți, la Bârlad. După o perioadă scurtă, dar intensă, de antrenamente specifice și relevante în vorbitul în public, cei 12 speakeri s-au urcat pe scenă și, ca niște adevărați campioni, au dus discursurile până la capăt, reușind să inspire audiența, iar pe mine și colega mea antrenoare, Ana Cotoranu, să ne facă mândri. Acest eveniment a fost un pariu câștigat! Am experiența câtorva sute de discursuri la nivel național, acolo unde am antrenat oameni cu multă experiență de viață, unii dintre ei, top manageri și vă marturisesc că mulți dintre ei nu au reușit să ducă discursurile până la final. Acești tineri minunați, au reușit asta. Ceea ce e grozav! Indiferent de podium, din acest punct nu exista decât evoluție. Sunt singur că ediția următoare va fi la un nivel mult mai ridicat, din toate punctele de vedere. Mulțumesc tuturor celor implicați, echipa RestartEdu și Ana Cotoranu!, a declarat pentru Ziarul Obiectiv, Andrei Ananie.

Să ieși în fata a peste 100 de oameni, sub presiunea reflectoarelor și a camerelor în timp ce tu însuți îți cauți propriul eu, ca adolescent, nu este deloc ușor!”

Desigur, în topul emoțiilor s-au numărat și cele ale dr. Ovidiu Ciobotaru, medic internist la Spitalul ”Elena Beldiman”, fondatorul Asociației RestartEdu și sufletul evenimentului.

Primul Campionat de vorbit în public destinat elevilor de liceu este unul cu totul special tocmai prin faptul că cei care au intrat în competiție sunt o categorie în dezvoltare, care se confruntă deja cu fricile și conflictele interioare specifice adolescenței. Pentru unii dintre noi, probabil e mai simplu sa ținem un discurs după ce viața ne-a forțat de sute de ori să vorbim cu mai mulți oameni, fie că sunt angajați sau subalterni; după ce am construit echipe, după ce am trecut deja prin procese de viață care ne-au călit. Dar să ieși în fata a peste 100 de oameni, sub presiunea reflectoarelor și a camerelor în timp ce tu însuți îți cauți propriul eu, ca adolescent, nu este deloc ușor! Câți dintre noi, adulții de astăzi credem că am putea face ceea ce ei au făcut? Probabil mai puțin de 1%! Tocmai de aceea sunt de apreciat toți participanții, că au făcut ceea ce noi adulții de cele mai multe ori nu facem. Au ieșit din zona de confort, și nu oricum, ci direct în lumina reflectoarelor, într-un imperiu al emoțiilor!, a spus Ovidiu Ciobotaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.