Acasă Administrație publică (VIDEO) Primarul Boroș și o parte a noului Consiliu Local Bârlad au...

(VIDEO) Primarul Boroș și o parte a noului Consiliu Local Bârlad au depus jurământul

0

Noul Consiliu Local al municipiului Bârlad și primarul Dumitru Boroș și-au intrat, oficial, în atribuții.

Ieri, edilul-șef al orașului și 16 dintre cei 21 de consilieri municipali au depus jurământul. Un consilier a lipsit, ”din motive justificate”, după cum a precizat Cătălin Haret, secretarul Consiliului Local, iar alți patru urmează a depune jurământul în următoarea ședință, deoarece candidaturile lor sunt în curs de validare de către Judecătoria Bârlad.

Este vorba de un consilier de la PNL, care va ocupa locul rămas vacant prin plecarea lui Dumitru Boroș pe funcția de primar (după cum se știe, Boroș a candidat și pentru funcția de consilier municipal), un consilier de la PSD, după renunțarea la mandat a lui Constantin Constantinescu, și doi consilieri ALDE, după renunțarea lui Daniel Olteanu și a lui Cezar Caleap.

Iată lista consilierilor care au depus ieri jurământul: de la PNL – Georgică Vulpe, Iulian Mardare, Iulian Groza, Liviu Luca, Mircea Florin Ferlovici, Ion Racoviță și Carmen Dima Ifrim; de la PSD – Gabriela Plăcintă, Dorin Apostu, Andrei Teodor Huiban, Andi Dumitrașc și Ion Filip; de la USR – Ana-Maria Vintilă, Ovidiu Ciobotaru și Vlad Sârbu, precum și consilierul independent Bogdan Sârbu.

La ședința următoare, vor mai depune jurământul cei patru supleanți care au candidaturile în curs de validare: Vasile Ivan și Corneliu Constantin Pleșu de la ALDE (acum de la Pro România după fuziunea celor două partide), Sorin Răducanu de la PSD și Ionuț Marius Pasat, de la PNL. Tot atunci, va fi învestit și Florin Palade de la PNL, care a lipsit ieri.

Mai bine de jumătate dintre consilierii municipali din legislatura 2020 – 2024 sunt la primul mandat: Mardare, Groza, Ferlovici, Carmen Dima, Dumitrașc, Ana-Maria Vintilă, Ciobotaru, Vlad Sârbu, Ivan, Racoviță și Palade.

Tot la capitolul ”rarități” poate fi menționat faptul că PSD are cel mai mic număr de consilieri municipali din ultimii 20 de ani. Până la acest moment, mai puțin de opt (cât a obținut în 2000) nu a avut niciodată.

Premiera demnă de consemnat, însă, a actualului Consiliul Local o bifează USR. Deși nou, partidul a reușit performanța de a-și face loc printre partidele devenite tradiționale, nu cu unul ci cu trei consilieri. O altă particularitate este că niciunul nu a mai făcut politică vreodată.

În fine, tot ca o noutate, este pentru prima dată după Revoluție când ceremonia de învestire a noilor aleși nu a avut loc la Primăria Bârlad. Din cauza pandemiei de coronavirus, care impune distanțare între persoane, evenimentul s-a desfășurat în sala mare a Cinematografului ”Victoria”, acolo unde consilierii și primarul le-au jurat bârlădenilor credință cu mâna pe Biblie și cu măștile pe față. (Simona MIHĂILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.