Acasă Local (VIDEO) Protest spontan la SC Confecții Bârlad. Muncitoarele cer salarii pe măsura...

(VIDEO) Protest spontan la SC Confecții Bârlad. Muncitoarele cer salarii pe măsura muncii. Liderul de sindicat: ”Este o bătaie de joc la adresa acestor femei”

0

de Simona MIHĂILĂ

Aproximativ 200 de muncitoare de la SC Confecții Bârlad au întrerupt lucrul la primele ore ale dimineții și au ieșit la protest în curtea fabricii. Femeile spun că le-a ajuns cuțitul la os din cauza salariilor foarte mici și a volumului mare de muncă.

Majoritatea spus că lefurile sunt o batjocură și că muncesc inclusiv sâmbăta și duminica pentru 1.500 de lei. O femeie cu o vechime de 30 de ani spunea că abia ajunge la 2.000 de lei în mână.

Printre nemulțumirile majore este faptul că tichetele de masă au ajuns un lux. Acestea sunt oferite numai dacă muncitoarele îndeplinesc un anumit plan. De cele mai multe ori, în ciuda week-end-urilor muncite, nu reușesc să îndeplinească planul.

”S-a întâmplat ca fără un leu să nu îndeplinesc planul. Nu am avut dreptul la tichete. E o bătaie de joc”, a spus una dintre femei.

Alături de protestatare a ieșit și lidera de sindicat, Balașa Talabă. Aceasta a spus că femeile au dreptate și că cei din conducerea fabricii au implementat o anumită ”șmecherie finanaciară” pentru ca muncitoarele să obțină cât mai greu tichetele de masă.

”Am făcut calcule pentru a vedea căți ani s-a făcut profit și căți bani au luat dividende cei care au acțiuni și ce salarii mizerabile au oamenii mei. Le-au făcut o normare ca să nu ajungă la un salariu decent. Își bat joc de ei”, a declarat Balașa Talabă.

SURSA VIDEO: Tibi Nechita

Printre nemulțumiri s-au mai numărat și eliminarea sporului de toxicitate (7%), dar și a sporului de vechime. Muncitoarele cer plata orelor suplimentare și un angajament ferm, semnat și parafat de conducerea fabricii.

Am solicitat un punct de vedere al directorul comercial al SC Confecții SA, Constanța Popa. Ni s-a comunicat că aceasta va reveni cu un telefon pentru o discuție cu ziariștii de la Obiectiv.

Vom reveni cu amănunte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.