Acasă Local (VIDEO) Totem dezvelit în memoria marelui Tonitza, în prezența strănepoatei sale, venită...

(VIDEO) Totem dezvelit în memoria marelui Tonitza, în prezența strănepoatei sale, venită special la Bârlad

0

de Simona MIHĂILĂ

Momente emoționante în Duminica Floriilor, la Bârlad, când a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente culturale din ultimii ani: dezvelirea unui totem închinat memoriei marelui pictor N. N. Tonitza.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența unui oaspete special: singurul descendent al pictorului, Andra Tonitza, strănepoata sa. Petre Tonitza, bunicul Andrei, a fost singurul fiu al pictorului. Profesoarei Elena Monu, președinta Academiei Bârlădene, îi revine meritul de a o fi găsit pe strănepoata artistului, stabilită în Franța de la vârsta de 5 ani, dar revenită în țară recent, pentru a urma un doctorat în științe politice.

Totemul dedicat lui Tonitza este amplasat la capătul scuarului care separă benzile de circulație de pe strada Ștefan cel Mare. Ideea realizării acestuia îi aparține primarului Dumitru Boroș.

”Municipalitatea bârlădeană derulează în această perioadă o acțiune de identificare și marcare cu plăci memoriale ale tuturor caselor și locurilor în care s-au născut sau au trăit personalități ale urbei. Domnul primar a apelat și la ajutorul doamnei profesoare Elena Monu, care este consilierul său onorific pe probleme culturale, cea mai în măsură să ne ofere informații despre oamenii și locurile de seamă din Bârlad. Casa în care s-a născut Tonitza a fost pe locul unde se află acum o parte din parcarea Lidl, dar cum terenul a fost, din nefericire vândut acestui supermarket, am fost nevoiți să amplasăm totemul câțiva metri mai în față, pe domeniul public”, a explicat, pentru Ziarul Obiectiv, Adrian Arnăutu, purtătorul de cuvânt al primarului Boroș.

Dezvelirea totemului marchează împlinirea a 135 de ani de la nașterea marelui pictor. Evenimentul a fost programat, inițial, pentru 13 aprilie, data de naștere a lui Tonitza, însă restricțiile impuse de pandemie nu au permis acest lucru, drept care a fost aleasă Duminica Floriilor.

”Vă mărturisesc, evenimentul acesta se numără printre cele mai emoționante la care am fost prezent de când sunt primar al Bârladului. Atât pentru șansa de pune umărul la realizarea unui simbol ce cinstește memoria acestui uriaș al artei românești, cât și de a o cunoaște pe strănepoata lui, ultimul descendent al familiei pictorului”, ne-a declarat primarul Dumitru Boroș.

Mai copleșită decât toți cei care au participat a fost Andra Tonitza. În vârstă de 44 de ani, strănepoata artistului se află pentru prima dată la Bârlad, deși a plănuit să viziteze orașul natal al străbunicului său încă de acum un an.

”Totemul Tonitza a fost o ocazie la care nu s-ar fi gândit niciodată, după cum ne-a spus. A fost flatată să afle că în oraș avem o stradă care poartă numele străbunicului său, avem Școala de muzică și arte plastice, avem Galeriile de artă. În rest, știa tot ce este important în legătură cu Bârladul: despre Muzeul «Vasile Pârvan», Muzeul «Guguianu», Casa Sturza, Podul Pescăriei, Podul Roșu, Podul Verde, teatru, planetariu, Cuza etc. Am însoțit-o în toate aceste locuri, pentru că și-a dorit mult să le viziteze. I-a plăcut mult orașul”, ne-a relatat Adrian Arnăutu.

Conceptul Totemului Tonitza este realizat de artistul plastic Sebastian Pascu. Elementul central este reprezentat de o paletă de pictură pe care a fost reprodus autoportretul lui Tonitza și fragmente din câteva lucrările care l-au făcut celebru. Pe axul totemului este reprodusă semnătura olografă a pictorului.

Unul dintre aspectele spectaculoase ale lucrării e faptul că pe timp de noapte este iluminată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.